REACCIONS A L'ACORD

Casado qualifica el pacte d'"humiliació per a Espanya" i de "carteta" sense valor

Rivera acusa el president de ser a Cuba «fent-se fotos amb la dictadura» mentre a la UE «ens feien un gol per l'escaire en l'últim minut»

zentauroepp45997362 fotodeldia  graf4434  almer a  espa a   23 11 2018   el l de181123230216

zentauroepp45997362 fotodeldia graf4434 almer a espa a 23 11 2018 el l de181123230216 / Carlos Barba

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del PP, Pablo Casado, ha instat el president del Govern, Pedro Sánchez, a intentar evitar la "humiliació" que per a Espanya suposa l’acord sobre el Brexit en referència a Gibraltar negociant de valent a Brussel·les "per treure un bon acord", més enllà d’una "carteta" sense "cap efectivitat jurídica".

En un acte electoral celebrat a Úbeda (Jaén), Casado ha insistit a rebutjar un acord "pèssim" que es tradueix en un "fracàs històric" davant del qual el seu partit se sent traït per la "irresponsabilitat" de l’Executiu.

En aquest sentit, ha apuntat que ja va avisar que estaven negociant "malament" quan el Govern del PP "va deixar encarrilada" aquesta "oportunitat històrica" i amb l’acord unànime dels 27 Estats membres de la Unió Europea en la que es deixava clar que "qualsevol relació de Gibraltar amb la UE passava per l’aprovació del Regne d’Espanya".

No obstant, el Govern socialista "va conèixer tard i malament l’article 184 de la proposta" i, en comptes d’intentar modificar-lo incloent aquesta reivindicació aprovada abans, "s’ha conformat amb una carteta de l’ambaixador britànic a Brussel·les", "ni tan sols" de la Reina, la primera ministra o ministre d’Exteriors, "sense cap efectivitat jurídica", i una "altra carteta" del president del Consell Europeu que suposa "res".

Tros de paper 

En aquest sentit, Casado ha afirmat que el ministre principal del Penyal, Fabián Picardo, "diu que és un tros de paper, i per desgràcia té raó", i la premier Theresa May també ha contestat que "el Regne Unit no ha canviat res i que continua sent territori britànic".

"A veure si pot estar a temps d’evitar aquesta humiliació. A veure si en comptes de viatjar tant a Cuba, al Marroc, a Guatemala, una vegada per sempre, es queda a Brussel·les un parell de dies negociant de valent, com va fer el PP, per treure un bon acord del Brexit en relació amb Gibraltar", ha remarcat Casado. 

Condemna de Margallo 

L’exministre d’Afers Exteriors del PP José Manuel García-Margallo ha lamentat aquest diumenge que el president del Govern, Pedro Sánchez, no s’hagi atrevit a paralitzar el 'brexit'.

En declaracions a l’emissora RAC1, García-Margallo ha acusat Sánchez d’haver permès que es fessin “massa” cessions a la Gran Bretanya en les negociacions amb la Unió Europea, inclosa la relació amb el Penyal. “Quan portes la negociació malament i arribes a l’últim minut del partit, estàs obligat a acceptar qualsevol tipus de solució per dolenta que sigui; i això és el que ha passat”, ha assenyalat Margallo.

I en el tram final, ha acabat, el president espanyol ja no ha pogut fer marxa enrere: “Era molt difícil aconseguir un acord millor”, ha admès l’exministre, que ha afegit: “Espanya ha perdut una oportunitat d’or”.

Margallo ha recordat que “la clau ésl’article 184” de l’acord per a la retirada de la Gran Bretanya: “El raonable hauria sigut eliminar aquest article, que no era al primer esborrany”.

Aquest text no deixa clar que Madrid avalarà qualsevol acord entre Londres i Brussel·les que impliqui Gibraltar, segons l’exministre.

Gol per l’escaire

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat durant un acte electoral a Màlaga que “avui és un dia trist per a Europa” perquè “se segella una tragèdia, un pas enrere, amb la sortida d’un soci històric”.

Arran d’això, va denunciar que en aquesta negociació no estava tot “lligat” i que, mentre Sánchez era a Cuba “aconseguint fotos amb la dictadura", a la Unió Europea “ens feien un gol per l’escaire en l’últim minut” pel que fa referència a Gibraltar. I és que per al líder de la formació taronja, l’acord per a Espanya és “paper mullat, l’estafa de l’estampeta” perquè no és vinculant.

Notícies relacionades

En aquest sentit, va alertar que la política espanyola necessita “menys frivolitat i més serietat, menys fotos i més treball, menys helicòpter i més trepitjar el terreny”, perquè Sánchez “només viu per a la foto”, tot i que se n’hagi d’anar a milers de quilòmetres mentre Espanya es juga “el partit en els últims minuts”.