ASSEMBLEA A DUBAI

El Kremlin no aconsegueix que el seu candidat presideixi la Interpol

El sud-coreà Kim Jong Yang s'imposa al rus Prokoptxuk, acusat d'haver abusat de l'organisme policial per perseguir enemics polítics de Moscou

zentauroepp45978113 in this jan  23  2018  photo  kim jong yang  the senior vice181121085241

zentauroepp45978113 in this jan 23 2018 photo kim jong yang the senior vice181121085241 / Kang Kyung-kook

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La intensa campanya que han dut a terme els últims dies legisladors nord-americans i europeus, oponents polítics al Kremlin i governs de països exsoviètics ha fet efecte. L’Assemblea General d’Interpol, reunida a Dubai, ha elegit aquest dimecres finalment el sud-coreà Kim Jong Yang com a nou president durant els dos propers anys en substitució del xinès Meng Hongwei, acusat al seu país de corrupció. Tot i partir com a favorit en la votació, la candidatura de general major Aleksandr Prokoptxuk, exalt funcionari del Ministeri de l’Interior de Rússia, ha sigut finalment derrotada.

Malgrat ser un lloc en teoria cerimonial, el càrrec de president d’Interpol té una gran influència, la qual cosa va suscitar la inquietud de l’oposició al Kremlin que ha hagut d’abandonar el país en els últims anys. Aquests acusen Prokoptxuk, un dels vicepresidents de l’organisme de cooperació policial, d’haver abusat del sistema d’ordres internacionals de detenció per perseguir oponents polítics. Entre ells hi ha Bill Browder, president d’Hermitge Capital Management (HCM) i impulsor de la denominada 'llei Magnitski', que castiga extraterritorialment els funcionaris, institucions i empreses vinculats amb la mort en una presó moscovita del comptable i advocat Serguei Magnitski, empleat d’HCM, quan investigava un frau a gran escala comès suposadament amb la col·laboració d’alts funcionaris de l’Estat rus. 

"El nostre món està fent front a canvis sense precedents, que presenten enormes desafiaments per a la seguretat pública", ha proclamat el tot just electe president. "Per superar-los, hem de tenir una visió clara, hem de construir un pont cap al futur", ha continuat Kim Jong Yang.

 

Decepció al Kremlin

Notícies relacionades

El Kremlin no ha ocultat la seva decepció pel fracàs del seu candidat, i ha denunciat pressions externes a l’organisme de cooperació policial internacional, tot i que ha donat a entendre que no pensa impugnar la votació. "És evident que hi ha hagut pressions externes", ha assegurat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov en declaracions recollides per Interfax. No obstant, també ha admès que no hi ha arguments que permetin considerar com a "il·legítima" l’elecció.  

La possibilitat que Prokoptxuk presidís la Interpol va provocar les protestes del diputat liberal belga Guy Verhofstadt, que fins i tot va arribar a demandar la creació d’una "organització paral·lela" per a països "democràtics i lliures", ja que Rússia havia abusat reiteradament de l’organització "per perseguir els seus oponents polítics". Un d’aquests casos es va produir precisament a Espanya el mes de setembre passat, quan el mateix Browder va ser arrestat durant unes hores en compliment d’una ordre de detenció emesa des de Rússia. Després d’uns momentsd’enrenou diplomàtic, la Interpol va informar que la requisitòria tenia "mòbils polítics", i per això el financer va ser posat en llibertat i va poder tornar a la Gran Bretanya.            

Temes:

Interpol