BATALLA PER L'ORGANISME POLICIAL

Temor entre l'oposició a Putin davant la possibilitat que un rus dirigeixi la Interpol

El general major Prokoptxuk, acusat d'haver abusat de la institució per perseguir oponents polítics a l'estranger, parteix com a favorit en la votació que es farà aquest dimecres a Dubai

zentauroepp45972281 a view shows alexander prokopchuk  russian candidate to head181120182313

zentauroepp45972281 a view shows alexander prokopchuk russian candidate to head181120182313 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Moltes de les personalitats crítiques amb el Kremlin que en els últims anys s’han vist obligades a abandonar el seu país i a instal·lar-se a l’estranger deixarien de sentir-se segures en el cas que es materialitzés l’elecció, aquest dimecres, d’Aleksandr Prokoptxuk, ex general major del Ministeri de l’Interior rus,al capdavant de la Interpol.

L’Assemblea General del principal organisme de cooperació policial internacional decidirà a Dubai d’aquí unes quantes hores el successor del xinès Meng Hongwei, detingut al seu país a finals de setembre, una votació en la qual el funcionari rus parteix com a favorit. Legisladors dels EUA i la Gran Bretanya, així com governs d’exestats soviètics i opositors a Vladímir Putin s’han mobilitzat en aquests últims dies dies per impedir la decisió, acusant alhora Rússia i el mateix Prokoptxuk, actual vicepresident de l’òrgan de cooperació, d’"haver abusat" durant els últims anys del sistema d’ordres d’arrest internacional amb l’objectiu de perseguir dissidents  i enemics polítics.

Un dels activistes que estan en el punt de mira del Kremlin és Bill Browder, president d’'Hermitage Capital Management' (HMC) i impulsor de la denominada 'llei Magnitsky', una legislació que indigna Moscou perquè castiga extraterritorialment els funcionaris i les institucions russos que van tenir alguna cosa a veure amb la mort de Serguei Magnitsky, advocat i empleat de HMC, mort a la presó mentre investigava un frau a gran escala comès amb el consentiment d’altes personalitats de l’Estat rus. En declaracions a la BBC, Browder ha criticat amb duresa l’aspirant rus, a qui responsabilitza dels intents de detenció del qual ha sigut objecte per la mediació de la Interpol, l’última d’elles precisament a Espanya

"Aquest individu ha sigut responsable d’intentar caçar-me i de fer que se m’arrestés en set ocasions mitjançant Interpol", ha declarat Browder. "I de sobte, aquest individu serà col·locat al capdavant de la institució de la qual ha abusat durant sis anys", ha continuat.

Transcendental decisió

Precisament, en la vigília de la transcendental decisió, Moscou ha elevat les acusacions contra Browder, llançant a Rússia un nou cas criminal contra ell per blanqueig de diners i associació criminal i fins i tot acusant-lo d’haver matat el seu propi empleat Magnitsky, acusacions que fins ara han sigut qualificades de "polítiques" per instàncies judicials independents.  És "molt possible" que el mateix Browder "enverinés" a la presó al seu empleat, ha declarat a RIA Nóvosti Nikolai Atmoniev, ajudant del fiscal general, citant el testimoni d’un company de cel·la de l’advocat i comptable.

Notícies relacionades

Des dels EUA, quatre senadors han escrit una carta dirigida als192 països membres de la Interpol en la quals els comminen a rebutjar el nomenament de Prokoptxuk, mentre Ucraïna i Lituània han avançat que suspendrien la seva participació en la institució si el rus era l'escollit. Al juny, un grup de legisladors britànics va escriure una carta al secretari d’Interior, Sajiv Javid, demanant-li que s’impedís l’accés a les bases de dades de la Interpol dels òrgans de seguretat de Rússia.

El Kremlin ha posat el crit al cel i ha denunciat el que considera una "interferència" en el procés electoral d’una "organització internacional", segons ha declarat el portaveu presdencial, Dmitri Peskov.                     

Temes:

Rússia Interpol