URGENT

França investiga la desaparició del president de la Interpol en un viatge a la Xina

La dona de Hongwei Meng va denunciar la seva desaparició a les autoritats franceses

zentauroepp45345132 files  in this file photo taken on july 4  2017 meng hongwei181005124539

zentauroepp45345132 files in this file photo taken on july 4 2017 meng hongwei181005124539 / ROSLAN RAHMAN

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas / Pekín

França investiga la desaparició de Meng Hongwai, director de l’Interpol, de qui no es tenen notícies des que la setmana passada va volar a la Xina. Fonts policials franceses han revelat a l’agència Reuters que la seva dona va alertar a comissaria que no ha aconseguit comunicar-se amb Meng des que el dia 29 va viatjar a la Xina des de Lió, seu de l’organització internacional que dirigeix. Aquesta setmana és festiva a la Xina perquè se celenra el Dia Nacional.

La Interpol no ha atès les trucades per confirmar o desmentir la notícia.

Les sobtades desaparicions a la Xina solen respondre a detencions policials en el marc d’alguna investigació. Els sospitosos poden ser retinguts durant setmanes o mesos en llocs secrets, totalment incomunicats i sense visites de familiars ni advocats, fins que reapareixen amb la confessió firmada. És un mètode disciplinari per a membres del partit que recentment es va aplicar també a Fan Bingbing, la més cèlebre actriu xinesa. Fan, a qui se li havia perdut la pista l’1 de juliol, va emergir a la fi aquesta setmana admetent els seus delictes fiscals i disposada a pagar una multa de més de cent milions d’euros.

Meng, de 64 anys, va ser elegit per dirigir la Interpol el 2016 i havia de deixar el càrrec el 2020. Abans havia exercit a la Xina de viceministre de Seguretat Pública, una cartera que engloba la policia, la justícia i els serveis secrets. Va gestionar des del 2004 un cos format per més d’un milió de policies i militars. La Policia Armada va ser creada el 1983 i el seu paper es va accentuar després de les protestes a Tiananmen del 1989.

Temor de la influència de Pequín

Notícies relacionades

Les organitzacions de drets humans van alertar després del seu nomenament dels riscos que Pequín pogués utilitzar la Interpol per perseguir dissidents i refugiats polítics. Les sospites es van revelar infundades. La web de l’ONG britànica Fairtrials, que des del 2002 fiscalitza la policia global, no incloïa la Xina en la llista de països que l’han utilitzat de forma abusiva ni inclou cap cas de ciutadà xinès entre les seves campanyes. Rússia i l’Iran eren els principals assenyalats.

La Interpol, integrada per 190 països, no envia agents, practica arrestos ni dicta les seves pròpies ordres de detenció, però sí que emet les anomenades “notificacions vermelles” que demanen “la localització i detenció d’una persona” buscada per un tribunal per a la seva extradició.