May es nega a excloure Gibraltar de les negociacions futures amb la UE

La primera ministra llança una galleda d'aigua freda sobre les pretensions espanyoles

zentauroepp45980129 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181121162749

zentauroepp45980129 a video grab from footage broadcast by the uk parliament s p181121162749

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Gibraltar es perfila com el gran escull en el tram final cap a la ratificació de l’acord del 'brexit'. A la reivindicació espanyola que el futur del Penyal el negociïn per separat Madrid i Londres, la primera ministra Theresa May, hi ha donat una resposta molt clara: "No exclourem  Gibraltar de les negociacions sobre la futura relació. Volem un acord que funcioni per a tota la família del Regne Unit, i això inclou Gibraltar", ha afirmat durant la seva compareixença setmanal davant de la Cambra dels Comuns.

En la sessió de preguntes a la 'premier' en el Parlament, May ha dit que el seu Govern recolza "Gibraltar, la seva població i la seva economia" i que Londres busca un acord favorable per a "tota la família del Regne Unit, i això inclou Gibraltar", en al·lusió a les quatre regions del país i els seus territoris dependents.

Notícies relacionades

La primera ministra s’ha mostrat "satisfeta" d’haver acordat un protocol sobre Gibraltar que formarà part d’un acord entre el Regne Unit, Espanya i el Govern de Gibraltar "establint els compromisos de les parts per a la cooperació". Aquest protocol entreveu la creació de comitès hispanobritànics per abordar assumptes com els drets dels treballadors transfronterers, la lluita contra el contraban, la protecció del medi ambient i la cooperació policial. Ha de ser abordat per separat entre Madrid i Londres.

La primera ministra ha comparegut davant dels Comuns abans de viatjar a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per tractar les últimes negociacions sobre el ‘brexit’, consistents en un pacte de retirada i una declaració política sobre la futura relació, de cara a la reunió d’aquest diumenge a Brussel·les del Consell Europeu, que ha d’aprovar l’acord.