GIBRALTAR

Espanya votarà que no a l'acord del 'brexit' si es manté l'article sobre Gibraltar

Sánchez parla amb Juncker, que li trasllada la seva "comprensió" per la protesta espanyola

El Govern no està satisfet amb la relació futura amb Gibraltar que preveu el tractat de sortida

zentauroepp45968531 pedro sanchez181120094519

zentauroepp45968531 pedro sanchez181120094519

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dimarts el rebuig del seu Executiu a la relació futura amb Gibraltar que preveu l’acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Fins al punt que ha advertit que si diumenge vinent, 25 de novembre, es mantenen els mateixos termes, "Espanya votarà que no", ha afirmat Sánchez en un fòrum organitzat per 'The Economist'. Després de sortir de l’acte, el cap de l’Executiu ha començat una ronda de contactes al màxim nivell. Ha parlat per telèfon amb el president de la CE, Jean Claude Juncker, que li ha mostrat la seva "comprensió", segons fonts de la Moncloa. Aquesta tarda Sánchez parlarà amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk i té previst conversar també amb la ‘premier’ britànica, Theresa May.

Tot i que el moment és delicat, fonts del Govern indiquen que es mantenen les expectatives d’una rectificació. Segons ha explicat el president, al’article 184 del tractat del 'brexit', que parla de les negociacions de la futura relació, no aclareix el que és "fonamental". "La identitat de Gibraltar no pertany al Regne Unit, està representada pel Regne Unit però no pertany al Regne Unit", ha remarcat.

Sánchez ha destacat que el seu Govern no pot deixar que Gibraltar depengui d’una negociació del Regne Unit amb la Unió Europea. "Això, des de fa 72 hores, no està garantit. Per tant, avui, lamento dir que un Govern proeuropeu votarà que no si no hi ha acord”, ha insistit, abans de dir que "algú a Brussel·les no ha fet bé la seva feina".

L’article de la discòrdia

Notícies relacionades

L’article en qüestió no garanteix el poder de veto d’Espanya sobre l’estatus del penyal. Assenyala que “la Unió i el Regne Unit s’esforçaran al màxim, de bona fe i en el ple respecte dels seus respectius ordres legals per fer els passos necessaris per negociar de manera expedita els acords que en regiran la futura relació” i que realitzaran “els procediments pertinents per a la ratificació o conclusió d’aquests acords amb vista a garantir que aquests acords s’apliquin, en la mesura del que sigui possible, des del final del període de transició”.

Borrell va denunciar ahir que aquest text va aparèixer "de la nit al dia" per iniciativa britànica i va reclamar que "s’aclareixi la seva interpretació" de manera que quedi clar que "les negociacions entre el Regne Unit i la UE no s’apliquen a Gibraltar".