El preacord sobre Gibraltar no allunya l'amenaça del veto d'Espanya

Sánchez insisteix que votarà en contra de l'acord del 'brexit' si no queda clara la situació del penyal de Gibraltar

El Govern espanyol exigeix que tot el que estigui relacionat amb la colònia britànica ha de tenir el seu vistiplau a la UE

undefined45979546 file photo  the spanish flag flies at the gibraltar spain bo181121173912

undefined45979546 file photo the spanish flag flies at the gibraltar spain bo181121173912 / Jon Nazca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Espanya i el Regne Unit han arribat a un preacord sobre el punt més conflictiu de les seves relacions: l’estatus de Gibraltar arran del brexit. L’entensa estableix les bases per a les relacions amb Espanya en temes tan difícils com el preu del tabac, els treballadors transfronterers i els impostos a la colònia britànica, però només afecta, en principi, l’anomenat període transitori que regularà la sortida del Regne Unit de la UE. És a dir, el tram temporal que va des de la marxa definitiva dels britànics, el 30 de gener de l’any que ve, fins a l’entrada en vigor de la relació futura, ja definitiva, entre el Regne Unit i la UE, que s’espera per a principis del 2021.

Les matèries pactades són cinc. El contraban del tabac, amb les autoritats del Penyal comprometent-se a apujar el preu dels paquets. La situació delstreballadors transfronterers, ja que prop de 10.000 espanyols travessen diàriament la frontera per treballar a la colònia britànica. El medi ambient: les autoritats espanyoles acusen les gibraltarenyes de fer abocaments no autoritzats al mar. La cooperació duanera i policial. I, finalment, un acord fiscal, potser l’assumpte més complex, davant de les queixes del Govern espanyol que moltes empreses que duen a terme la major part de les seves activitats a Espanya tenen el domicili a Gibraltar, a causa dels avantatges tributaris que ofereix la colònia britànica.

Des de Valladolid, on va participar en la cimera hispanoportuguesa, Pedro Sánchez va celebrar el pacte, però va deixar clar que Espanya no ratificarà l’acord global de sortida dels britànics fins que no s’aclareixi per complet la situació del Penyal. La posició de l’Executiu socialista és que les qüestions futures sobre Gibraltar han de quedar fora del pacte global del ‘brexit’. I això explica les seves reticències. L’esborrany de pacte entre la UE i el Regne Unit inclou un article, el 184, en què pot interpretar-se que els dos actors també poden negociar, sense tenir necessàriament l’autorització d’Espanya, l’estatus de la colònia britànica. Espanya s’hi oposa, al considerar que qualsevol decisió sobre el penyal ha de tenir el seu vistiplau. 

Sánchez va ser contundent. "L’article 184 posa en qüestió la capacitat de negociar amb el Regne Unit sobre Gibraltar. Això no és acceptable. Aquest és un punt essencial per al Govern. Si això no es resol, Espanya haurà de votar que no, perquè afecta l’essència de la nostra nació. En això vull ser molt clar. No es pot debilitar la capacitat d’un país que forma part de la UE. No ens sentim reflectits en l’acord tal i com està redactat", va dir el president del Govern.  

Subjecte només a "lleugers aclariments"

Notícies relacionades

El pacte va ser anunciat aquest dimecres pel ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo. En un comunicat, les autoritats del Penyal assenyalen que el preacord estarà subjecte a “lleugers aclariments, un procés que previsiblement acabarà durant les pròximes 48 o 72 hores”.

Hores després, el Govern espanyol ha confirmat l’entesa, però ha remarcat que no implica el recolzament d’Espanya a l’acord general sobre el brexit. “És independent de l’acord transitori de retirada del Regne Unit de la UE i la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les. En aquests moments, el Govern espanyol continua dient que no a aquests dos documents”, van explicar fonts oficials de la Moncloa. Pedro Sánchez, per tant, continua mantenint la seva amenaça de votar en contra del pacte global si l’acord no deixa clar que Gibraltar no forma part del Regne Unit.