Acusacions de corrupció

El Perú i l'Uruguai intercanvien informació sobre el cas d'Alan García

Després que l'expresident peruà demanés asil, el Govern peruà vol exhaurir totes les vies perquè no se li atorgui i pugui anar a judici

AME7170  LIMA  PERU   17 11 2018 - Un grupo de simpatizantes apristas gritan arengas a favor del lider politico peruano Alan Garcia hoy  en los exteriores de la residencia del embajador de Uruguay en la ciudad de Lima  Peru   La peticion de asilo del expresidente peruano Alan Garcia a Uruguay abrio hoy la puerta a una crisis internacional a cuenta de la corrupcion de la empresa brasilena Odebrecht en el pais  y de las investigaciones de la Justicia para perseguir los casos que afectan a sus lideres politicos  EFE Ernesto Arias

AME7170 LIMA PERU 17 11 2018 - Un grupo de simpatizantes apristas gritan arengas a favor del lider politico peruano Alan Garcia hoy en los exteriores de la residencia del embajador de Uruguay en la ciudad de Lima Peru La peticion de asilo del expresidente peruano Alan Garcia a Uruguay abrio hoy la puerta a una crisis internacional a cuenta de la corrupcion de la empresa brasilena Odebrecht en el pais y de las investigaciones de la Justicia para perseguir los casos que afectan a sus lideres politicos EFE Ernesto Arias / Ernesto Arias (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern peruà enviarà a l’Uruguai tota la informació sobre el cas del’exmandatari Alan García, que va sol·licitar asil mentre és investigat pel presumpte delicte de corrupció, va dir el president Martín Vizcarra.

El mandatari va afirmar que va parlar diumenge passat telefònicament amb el president uruguaià Tabaré Vázquez, després que es conegués la sol·licitud d’asil presentada per García al cap d’unes hores que un jutge li prohibís sortir del país.

“Vam tenir una conversa entre 7 i 8 minuts on li vam plantejar la importància d’aquest tema perquè, respectant la decisió que prengui l’Uruguai, ponderi la posició del Perú, que serà exposada a través d’un document que farem arribar com a molt tard demà”, va dir Vizcarra a periodistes. La informació proporcionada servirà perquè Montevideo pugui “tenir tots els elements de judici perquè prenguin la millor decisió respecte a l’asil”, va afegir.

Expresidents peruans investigats

García és investigat per presumptes suborns en la construcció d’un tren a Lima per la brasilera Odebrecht i per presumptament rebre 100.000 dòlars per una conferència d’un fons obscur de la firma.

Quatre expresidents del Perú estan embolicats en casos de suborns amb Odebrecht. Ollanta Humala i Pedro Pablo Kuczynski encaren al país les indagacions, mentre que Alejandro Toledo té una ordre d’extradició des dels Estats Units.

Vizcarra ha afirmat que al Perú no hi ha persecució política, en rebuig dels arguments de l’exmandatari García –de 69 anys–, que va afirmar que al país hi ha una guerra per ocupar les institucions, com la fiscalia.

Lluita contra la corrupció

El mandatari va dir que en la seva conversa amb Vázquez li va recordar que a l’abril es va realitzar una Cimera de les Amèriques a Lima, on tots els caps d’Estat de la regió es van comprometre alluitar contra la corrupció.

“Aquesta corrupció que no reconeix fronteres i que per això necessita el tractat conjunt dels presidents per combatre-la”, va afegir. Mentrestant, desenes de policies seguien davant la residència de l’ambaixador de l’Uruguai a Lima per evitar xocs entre simpatitzants i opositors de García.

El vicecanceller peruà, Hugo de Zela, va afirmar que si l’Uruguai concedeix l’asil s’estarà considerant que hi ha persecució política al Perú, segons la Convenció sobre Asil Diplomàtic firmat el 1954, del qual els dos governs formen part.

García podria deixar el Perú

De Zela va explicar que l’article XIII d’aquest acord afirma que, una vegada atorgat l’asil, el Govern peruà tindrà l’obligació, tot i que no hi hagi cap termini definit, d’entregar un salconduit perquè García abandoni el país.

Notícies relacionades

En una roda de premsa, legisladors del partit APRA de García –que té cinc dels 130 membres del Congrés unicameral– van recolzar l’expresident i van dir que es va decidir anar a buscar l’asil perquè els fiscals estaven preparant la seva detenció.

“Volien amenaçar la seva llibertat de manera abusiva i totalment política”, va dir el congressista Mauricio Mulder. Tot i això, Rafael Vela, el fiscal coordinador sobre el ‘cas Odebrecht’, va rebutjar que s’estigués preparant la detenció de García i va dir que malgrat la petició d’asil seguiran amb les investigacions.