Situació d'emergència

Els bombers no esperen controlar l'incendi de Califòrnia fins a finals de mes

Almenys 77 persones han mort i gairebé un miler segueixen desaparegudes a causa de les flames

california wildfires 86259-9576b

california wildfires 86259-9576b / Ringo H W Chiu (AP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Malgrat els esforços per contenir les flames, l’emergència continua i els bombers que des de fa més d’una setmana lluiten contra l’incendi gegantí que crema al nord de Califòrnia (EUA) i que ja ha segat la vida d’almenys 77 persones, van informar que esperen tenir el foc completament controlat a finals d’aquest mes.

El Departament Forestal i de Protecció contra Incendis de l’estat (Calfire) va fixar com a "data anticipada de contenció total" el 30 de novembre, que, si es compleix, serà més de tres setmanes després que es declarés l’incendi, batejat com a ‘Camp Fire’, el passat dia 8.

A més dels 77 morts, 993 persones segueixen desaparegudes, més de 15.000 edificis han sigut destruïts i 61.100 hectàrees han sigut arrasades, mentre que el foc s’ha aconseguit contenir en un 66%, segons les últimes dades facilitades per les autoritats.

Canvien les condicions climàtiques

Les condicions meteorològiques adverses que s’havien pronosticat per a les últimes hores, en què s’esperaven forts vents que dificultessin les tasques d’extinció, han resultat menys ferotges del que s’havia previst, cosa que ha permès als bombers continuar treballant.

Segons les prediccions del Servei Nacional de Meteorologia, en els propers dies arribaran les primeres pluges a la zona del comtat de Butte, on es desenvolupa l’incendi, que està extremadament seca i que no ha vist ploure des de fa mesos.

Els meteoròlegs estan "gairebé segurs" que hi haurà precipitacions, tot i que no en una quantitat suficient com perquè hi hagi risc de despreniments de terres a la zona arrasada pel foc. Però les autoritats sí que han expressat el seu temor que, malgrat que l’aigua pugui ajudar en les tasques de contenció, al seu torn enfangui la zona cremada i dificulti la recuperació de cossos.

A més, les precipitacions i el fang podrien presentar riscos per a les desenes de milers de persones que continuen evacuades, moltes de les quals estan vivint en tendes de campanya en zones habilitades com a refugis temporals.

La pluja alleujaria la situació en gran part de la resta de l’estat, que des de fa dies està en alerta roja per la mala qualitat de l’aire, ja que el fum es desplaça centenars de quilòmetres, i ha arribat en àrees molt poblades, com Sacramento, la capital de l’estat, i la badia de San Francisco.

Encara desconeixen l’origen del foc

La causa que va originar el foc continua sent desconeguda i les autoritats mantenen oberta una investigació, però totes les mirades se centren en la companyia elèctrica Pacific Gas & Electric (PG&E), que va revelar haver detectat fins a dos problemes en unalínia d’alta tensió del lloc el mateix dia que es va declarar l’incendi.

En cas que es declari que va ser la causant del foc, l’empresa podria haver d’abonar compensacions multimilionàries, que amb tota probabilitat la deixarien en fallida.

La possibilitat d’aquest escenari va fer que les accions de la companyia es desplomessin la setmana passada a la borsa de Nova York, cosa que va portar el regulador públic californià a suggerir un hipotètic rescat de la companyia per alleujar així els temors dels inversors.

D’altra banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, va visitar aquest cap de setmana les zones cremades i va mostrar un to conciliador davant les paraules agressives que fa una setmana va dedicar a les autoritats de Califòrnia per la gestió del foc.

Treballs futurs

Trump va recórrer part de l’àrea cremada pel Camp Fire amb el governador de l’estat, el demòcrata Jerry Brown; el seu futur successor, el també progressista Gavin Newsom, i l’alcaldessa de Paradise, una població de 26.000 habitants que va ser completament engolida per les flames, Jody Jones.

Notícies relacionades

"Ningú va pensar que això podia passar. Hem de dur a terme tasques de manteniment. Treballarem amb grups mediambientals. Tothom ha vist la llum. Crec que avancem tots en el mateix sentit", va indicar el president en declaracions als mitjans.

El mandatari es va dirigir després al sud de Califòrnia, on hi ha declarat un altre gran incendi a prop de Los Angeles, que ha ocasionat tres morts, tot i que els bombers el tenen controlat gairebé en la seva totalitat.