INCENDI LETAL

La tragèdia de Paradise revela fallades en alertes i evacuació als EUA

La xifra de morts al foc Camp s'eleva a 56 persones i 130 més continuen desaparegudes

northern california wildfire 23589-e3a77

northern california wildfire 23589-e3a77 / John Locher (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Paradise, la ciutat de Califòrnia que ha sigut consumida per l’incendi més destructiu i letal de la història de l’estat, hi ha sobretot dolor i pèrdua però,també, ràbia i indignació. Una setmana després que les flames del foc Camp arrasessin aquesta localitat de 26.000 habitantsi deixessin almenys 56 morts pel camí i uns 130 desapareguts que es busquen cada vegada amb menys esperança, els ulls tornen críticament a un sistema d’alertes i evacuació que va fallar.

Nombrosos veïns han explicat en declaracions als mitjans que mai van rebre cap alerta oficial als seus telèfons fixos o mòbils o en els correus electrònics. Van córrer més els avisos del desastre que arribaven en missatges de veïns i per les xarxes socials que des de fonts governamentals. Hi va haver qui va sentir les instruccions d’evacuar només quan van trucar a la policia per informar sobre la presència de foc.

Nombroses autoritats es veuen en el punt de mira de la ira dels veïns. Alguns han demanat la dimissió de l’alcadessa, Jody Jones, reelegida per al càrrec dos dies abans de l’incendi. Ella defensa que no hi havia manera d’evacuar de forma segura i a temps 26.000 persones en una ciutat que té només tres vies principals de sortida. L’únic que Jones ha arribat a reconèixer és que“les coses no van ser perfectes”i “es podien haver fet millor”.

Alertes insuficients

Amb el record d’un incendi el 2008 en què es va instar tants residents a escapar que es van congestionar les carreteres, aquesta vegada es va optar per no apressarl’evacuació  total sinó la delsbarris més pròxims al foc. En una ciutat on un terç de la població era més gran de 65 anys primer es va utilitzar Twitter, on es va donar la primera ordre d’evacuació a les 8.03 hores. Els veïns de l’est de Paradise van rebre també sobre aquella hora les primeres trucades que es fan amb un sistema anomenat CodeRed, que a poc a poc es va anar escampant fins a fer una crida a l’evacuació total a les 9.17 hores.

Notícies relacionades

Un dels problemes és que, com ha reconegut el director del centre d’operacions d’emergència de la ciutat, Jim Broshears, a tot estirar el 25 o el 30% de les línies telefòniques estan registrades en el sistema CodeRed, en què els ciutadans entren voluntàriament. A més, no es va tenir en compte que el Camp era més ràpid que altres incendis i actuava de forma inusual, amb les flames arrasant-ho absolutament tot sense fer els salts habituals que acostumen a deixar indemnes algunes estructures.

El Servei Nacional Climatològic, que havia qualificat les condicions al comtat de Butte d’“extremadament crítiques”en cas d’incendi, tampoc va emetre una alerta de foc. Segons han explicat els seus responsables, aquesta alerta urgent només es pot enviar quan ho sol·liciten autoritats locals. La sol·licitud mai va arribar de Paradise i ara ressorgeixen les crides per revisar els mètodes perquè les autoritats federals puguin actuar pel seu compte i sense esperar.