DESASTRE ALS EUA

Califòrnia manté la guerra contra el seu incendi més letal

Almenys 42 morts i més de 200 desapareguts al foc Camp, controlat només al 30%

Trump aprova la declaració de «gran desastre» per a l'estat, que al sud combat el foc Woolsey

incendios-california / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El xèrif del comtat de Butte, Kory Honea, té una esperança: no haver de comparèixer cada nit per informar que la xifra de víctimes mortals del’incendi Camp continua pujant. Ara per ara, però, només li queda això, l’esperança. Honea va haver de reportar dilluns un total, de moment, de 42 de morts, un nombre que converteix aquest foc en el més letal de la història de Califòrnia, per sobre d’un del 1933 que tenia l’infame rècord amb 29 morts. Més de 200 persones, a més, continuen desaparegudes.

L’incendi Camp, que es va declarar dijous en aquesta zona del nord de l’estat als peus de Sierra Nevada i que aquest dimarts només estava controlat al 30%, no és només el més letal, sinó el més destructiu. Ha consumit més de 500 quilòmetres quadrats i ha arrasat pràcticament del tot la localitat de Paradise, epicentre de la tragèdia.

Zona de guerra

Fins dijous aquesta localitat batejada directament com el paradís s’havia guanyat el seu espai com a refugi i llar d’unes 27.000 habitants, sobretot de classe mitjana i treballadora. Avui els testimonis directes parlen en els mitjans d’un escenari de guerra. 7.600 de les estructures, sobretot cases, s’han reduït a cendra. I entre la runa candent es mouen 150 integrants d’equips de recerca i rescat, tot i que són pocs ja els qui compten de trobar supervivents.

A Paradise hi treballen 13 equips de forenses. El xèrif Honea ha demanat gossos especialitzats a buscar restes humanes,  una màquina per accelerar les anàlisis de l’ADN i dos dipòsits de cadàvers temporals portàtils de l’Exèrcit on poder posar les bosses de cadàvers de material blau brillant que no passen desapercebudes entre el negre, el gris i el marró amb què el foc ha tenyit Paradise. La prioritat és intentar posar fi a l’angoixa de persones amb familiars o éssers estimats desapareguts. Fins aquest dimarts només tres dels morts a Paradise havien sigut identificats.

Els qui van aconseguir escapar-se de les flames ara esperen aquestes notícies a cases d’amics, en refugis habilitats per les autoritats a la regió o en altres d’improvisats pels mateixos exiliats pel foc en llocs com l’aparcament d’un Walmart a la localitat de Chico. Allà, segons informacions de la premsa local, s’ha creat una mena de comunitat a la qual s’acosten venedors de menjar, grups d’esglésies i veïns a regalar als evacuats de Paradise aliment, roba, materials...

La bona notícia a la zona és que s’espera que la intensitat del vent afluixi en les pròximes hores. Les dolentes, però, són diverses. Les condicions seques persisteixen i s’espera que l’incendi Camp arribi a zones que no tenen historial de flames, de manera que és probable que la vegetació sigui especialment densa, i això podria alimentar condicions explosives.

Bandera vermella al sud i treva de Trump

Tampoc hi ha gaires bones notícies sobre les condicions al sud de l’estat, on crema un altre incendi, el Woolsey, només controlat al 35% i que ha deixat ara per ara dos morts i ha arrasat 388 quilòmetres quadrats, incloses zones adjacents a Malibú on estudis i estrelles de cine han vist desfer-se entre les flames les seves propietats. La bandera vermella s’ha estès fins dimecres, en què es preveu una barreja de calor, aire sec i vents que, segons s’explica, és “capaç de convertir un petit foc en un infern mortal”.

Notícies relacionades

La complicada lluita contra el foc no sembla que s’hagi d’acabar aviat i en l’únic que s’ha aconseguit una certa sensació de treva és en la guerra política que va obrir el president dels EUA, Donald Trump. Dilluns, 24 hores després que ho sol·licités el governador demòcrata de Califòrnia, Jerry Brown, Trump va aprovar la declaració de “gran desastre”, i això permetrà a Califòrnia rebre ajuda federal.

Aquesta decisió va arribar després que des de múltiples fronts (inclosos bombers i gestors d’emergències en governs republicans) es critiqués durament el president per haver reaccionat inicialment als incendis amb politiquejos partidistes. Trump, que està desfent regulacions de protecció de medi ambient i posa en qüestió el canvi climàtic i la responsabilitat humana en el problema, ha trobat a Califòrnia un dels focus més grans de resistència política i legal a les seves polítiques. El cap de setmana va atribuir els focs a la suposada “pèssima gestió” per part dels demòcrates. No només els últims incendis han començat en àrees de suburbis, sinó que la immensa majoria de terreny forestal a Califòrnia està sota propietat i control del govern federal.