Netanyahu evita la caiguda del seu Govern 'in extremis'

El titular d'Educació, que havia amenaçat de dimitir i acabar amb la coalició de l'Executiu, anuncia el seu recolzament al primer ministre

Bennett critica 'Bibi' per la "profunda crisi de seguretat" que viu Israel en relació amb Gaza, però evita portar el país a unes eleccions anticipades

zentauroepp45958458 epa9660  jerusal n  israel   19 11 2018   el primer ministro181119170049

zentauroepp45958458 epa9660 jerusal n israel 19 11 2018 el primer ministro181119170049 / ABIR SULTAN

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha tornat a sortir-se amb la seva. Quan tot el país esperava aquest dilluns que irremeiablement es desintegrés la coalició de Govern i es convoquessin eleccions anticipades, Netanyahu ha parat el cop. 

Els ministres d’Educació i Justícia, Naftali Bennett i Ayelet Shaked, tenien previst dimitir aquest matí i provocar la caiguda del Govern, segons havien assegurat ahir fonts pròximes a tots dos. Però a última hora han decidit recolzar Netanyahu.

El cap del Govern israelià va desactivar els plans de Bennett diumenge a la nit amb un discurs dramàtic que li va posar les coses molt difícils per abandonar l’Executiu.

Bennett, líder del partit d’extrema dreta Casa Jueva, va amenaçar de dimitir perquè no havia aconseguit que Netanyahu li concedís la cartera de Defensa.  El lloc estava vacant des que dimecres passat, el seu titular, Avigdor Lieberman, va renunciar al càrrec pel seu desacord amb el primer ministre en la gestió de l’última onada de violència a Gaza i el sudd’Israel

Lieberman, cap del partit d’ultradreta Israel, Casa Nostra, estava en contra de la treva assolida entre Israel i les faccions palestines amb mediació internacional, essencialment egípcia. Amb la seva dimissió, la coalició governamental va perdre cinc diputats i es va quedar amb una estreta majoria de 61 (la Knesset, Parlament israelià, consta de 120 escons). 

Roda de premsa a Tel-Aviv

Netanyahu es va dirigir diumenge a la nació des de la seu del Ministeri de Defensa, a Tel-Aviv, en una roda de premsa televisada, després d’haver assumit la cartera de Defensa i d’haver-se reunit amb la cúpula militar.  "Ens trobem en la més complexa de les situacions en termes de seguretat. És irresponsable anar a unes eleccions", va assegurar Netanyahu amb gest exagerat, malgrat que durant el seu mandat ha amenaçat de dissoldre el Govern per temes menors que la seguretat.

El març del 2017, Bibi (com es coneix popularment Netanyahu) va advertir que convocaria comicis si no s’evitava la reforma dels mitjans de comunicació estatals.

El diumenge va fer el paperd’estadista sacrificat i va asseverar que "respecte a les mesures de seguretat no hi ha espai per a la política", volent transmetre que no prioritza els seus interessos i en clara referència al regateig de Bennett per obtenir la cartera de Defensa.

"Hearriscat la meva vida una vegada i una altra per salvaguardar les nostres vides aquí, a la Terra d’Israel," va remarcar Netanyahu evocant el seu passat en la unitat d’operacions d’elit de l’Exèrcit israelià Sayeret Matkal i la seva experiència d’"anys d’haver ordenat operacions militars" com a primer ministre. "Sé com actuar i què fer", va assegurar sobre Gaza. 

Després va dir que entenia les crítiques de l’opinió pública per l’última espiral de violència, però va voler tranquil·litzar els israelians anunciant que té "un pla". "No diré quan actuarem ni com. Tinc un pla clar. Sé què fer i quan fer-ho. I ho farem", va sentenciar Netanyahu donant a entendre que a curt termini podria llançar-se una nova ofensiva a Gaza en un intent de recuperar la seva danyada imatge de Mister seguretat.

Nou ministre d’Exteriors

Amb la seva intervenció, en què també va assenyalar que nomenaria un ministre d’Exteriors, cartera de què s’encarregava ell fins ara, va deixar amb pocs arguments Bennett per defensar la seva dimissió.

Aquest diumenge, Bennett, acompanyat per la seva companya de partit Ayelet Shaked, ha carregat contra el primer ministre, però ha dit que havia decidit mantenir-se "al seu costat" en un esforç per sortir de "la profunda crisi de seguretat" que viu el país. "El barco de la seguretat d’Israel ha navegat en la direcció incorrecta [...] Una cosa dolenta està passant a l’interior, fins i tot durant l’última dècada de governs de Netanyahu: l’Estat d’Israel ha deixat de guanyar", ha etzibat Bennett.

Un canvi de rumb

Notícies relacionades

"Imposem restriccions sobre restriccions als nostres combatents, limitacions legals i limitacions conceptuals. Els nostres combatents tenen més por del fiscal militar que a Yahya Sinwar [líder de Hamàs a Gaza]", ha dit Bennett. Però a continuació ha suavitzat: "No anem cap a l’apocalipsi. Hi ha enemics, però no un enemic que em preocupi".  El líder de Casa Jueva ha expressat la seva confiança en què Netanyahu "canviarà de direcció" en matèria de seguretat. "Si les paraules del primer ministre són certes, i vull creure que ho són, llavors ens quedarem al seu costat", ha afegit. 

Netanyahu sembla tenir el camí espaiós per seguir amb el seu mandat, tot i que un altre dels seus socis de coalició, el ministre de Finances, Moshe Kahlon, que s’havia mostrat partidari de convocar eleccions anticipades, encara no li ha assegurat el seu recolzament al 100%.