Simon Manley: «No veig la utilitat d'un segon referèndum del 'brexit'»

zentauroepp45905564 barcelona 15 11 2018 entrevista al embajador del reino unido181115190437

zentauroepp45905564 barcelona 15 11 2018 entrevista al embajador del reino unido181115190437 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

La crisi desencadenada per l'acord del 'brexit' ha sorprès l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, a Barcelona, on ha participat al Banc Sabadell en la presentació d'un estudi sobre el clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya. 

–¿Com valora vostè aquest acord?

–És una fita important i un pas decisiu cap a una sortida ordenada del nostre país de la Unió Europea. La negociació ha sigut complicada, sobretot referent a Irlanda del Nord. Jo crec que és un acord històric que aconsegueix aspectes molt importants, sobretot pel que fa als ciutadans. Aquest acord garanteix els drets dels ciutadans europeus –els ciutadans europeus que viuen en el nostre país i els britànics que viuen a Espanya– en un tractat internacional. És molt important per donar certesa als ciutadans. Hi ha 200.000 espanyols que viuen al nostre país i estem molt orgullosos de la seva contribució no només a la nostra economia sinó a la nostra societat. Esperem que metges, infermeres, enginyers...  puguin continuar vivint, treballant, estudiant i contribuint-hi com fins ara. I amb aquest acord serà possible.

–Segons la seva opinió, ¿l'acord és millor per al Regne Unit o per a la Unió Europea? 

–És un bon acord per a les dues parts. El que preveu no és només una sortida ordenada de la Unió Europea, que és en interès de tots, sinó que preveu també una relació de futur. Volem que sigui una relació molt estreta, positiva, en la qual puguem continuar treballant junts sigui en l'àmbit de seguretat, sigui en l'àmbit comercial. L'avantprojecte polític preveu la zona de lliure comerç més ambiciosa en la història de la Unió Europea. I amb raó perquè ara mateix som un estat membre de la UE i la quantitat i qualitat de la relació comercial del nostre país i els nostres socis és mes important que amb qualsevol altre país al món.

–¿Què pensa dels que en el seu país diuen que és millor un no acord que un mal acord?

–¿Qui vol la incertesa que no hi hagi acord?  És clar que ens estem preparant, com fa la Comissió Europea i altres estats membres, en el cas que no hi hagi acord. Però ningú, ningú en el nostre Govern i en la Comissió Europea vol això. Hem de treballar per evitar aquesta situació.

–Però ja hi ha hagut diverses dimissions en el Govern. ¿Creu que aquest acord superarà el tràmit parlamentari?

–És el nostre objectiu. Crec que tenim un bon acord, hem d'avançar en aquest acord amb els nostres socis europeus i després hem de passar pel Parlament britànic i el Parlament Europeu i explicar als nostres parlamentaris els avantatges i el perill que no arribem a un acord amb els nostres socis europeus.

¿I creu que Theresa May sobreviurà a aquest acord?

–Jo crec que sí. Crec que és molt resistent i ha assolit un acord històric.

–¿Pensa vostè que els ciutadans britànics tornarien a votar ara a favor del ‘brexit'?

–No ho sé. El que mostren els sondejos és que no hi ha hagut un canvi gaire important pel que fa a l’opinió pública. Hi ha molts britànics que van votar a favor que ara es queixen fins i tot que per què no s'ha avançat més.

–¿Vostè seria partidari de convocar un segon referèndum?

–Jo soc un pobre funcionari de Sa Majestat però jo no veig un segon referèndum. Crec que no té ni el suport ni del partit del Govern, el conservador, ni del Partit Laborista en aquests moments. I no és fàcil tampoc. El primer referèndum, legal, va haver de passar tres vegades per la Cambra dels Comuns, dues vegades per la Cambra dels Lords, per la comissió electoral i finalment la firma de Sa Majestat. És un procés que podria durar un any. Jo no veig la possibilitat ni la utilitat d'una segona consulta.

¿Queda el tema de Gibraltar en mans d'una negociació bilateral entre el Regne Unit i Espanya?

–El protocol sobre Gibraltar ha sigut producte d'una sèrie de converses, negociacions entre el nostre Govern i el Govern espanyol i també amb el Govern de Gibraltar.  Estem en contacte gairebé tots els dies amb el ministre principal de Gibraltar. L'important és que tenim un protocol. També estem treballant en altres acords els tres governs. Hi ha alguns aspectes encara pendents. Hem de finalitzar aquesta negociació com més aviat millor. I amb aquest conjunt d'acords entre els tres governs, tenim la possibilitat de treballar més estretament junts per promoure la seguretat i la prosperitat no només de Gibraltar, sinó de tota la zona.

Notícies relacionades

–¿Va afectar el 'brexit' les relacions comercials entre el Regne Unit i Espanya?

–Tenim una relació molt forta. Som el principal inversor europeu a Espanya, segon a escala global, després dels EUA, i amb la qual cosa es creen milers de llocs de treball. El Regne Unit és la destinació principal de la inversió espanyola. Els intercanvis comercials són de 50.000 milions d'euros l'any. Els dos governs tenen tot l'interès en una relació comercial en el futur que eviti aranzels i restriccions. Personalment espero que les inversions espanyoles en el nostre país i les inversions britàniques aquí continuïn creixent els pròxims anys.