Pena capital

Texas executarà avui el mexicà que va assassinar la seva dona i fills per tornar a casar-se

Robert Moreno Ramos, de 64 anys, rebrà una injecció letal

robert-moreno-ramos

robert-moreno-ramos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estat de Texas prepara per a aquest dimecres l’execució del mexicà Robert Moreno Ramos, condemnat a mort per matar el 1992 la seva dona i els seus dos fills per tornar a casar-se tres dies després.

Si res ho impedeix, Moreno, de 64 anys, rebrà una injecció letal després de les 18.00 hora local (00.00 de dijous GMT) a la presó estatal de Huntsville (pròxima a Houston).

Com és habitual en les execucions dels seus ciutadans als EUA, el Govern de Mèxic ha demanat a Washington, i en concret a l’estat de Texas, que detingui la de Moreno en compliment d’una sentència del Tribunal Internacional de Justícia (CIJ).

En la coneguda com asentència Avena’, la CIJ va ordenar el 2004 reconsiderar les condemnes a mort de 51 mexicans als EUA a qui se’ls va violar el seu dret, recollit en la Convenció de Viena, sobre relacions consulars, a sol·licitar assistència legal al seu país després de la detenció.

No obstant, Texas ha desatès la CIJ i ha executat ja cinc mexicans afectats per la ‘sentència Avena’, el més recent, Rubén Ramírez Cárdenas, fa just un any.

Els va enterrar sota del lavabo

AMoreno Ramos, nascut a Oaxaca (Mèxic), el van detenir el 30 de març del 1992 per infraccions de trànsit. Vuit dies després va confessar haver enterrat la seva dona, Leticia, de 42 anys, i els seus fills, Abigail (7) i Jonathan (3), sota el lavabo de la vivenda familiar.

Les autoritats van trobar el 7 d’abril els cossos enterrats a la vivenda a Progreso, ciutat fronterera amb Mèxic.

La versió dels fiscals va ser que els havia matat dos mesos abans, el 7 de febrer, per casar-se tres dies després amb la seva amant, que es va instal·lar a la vivenda de Moreno a Progreso, la mateixa en què hi havia enterrats els cossos de Leticia, Abigail i Jonathan.

Als seus familiars, Moreno els va dir que els tres havien mort en un accident de trànsit, però les seves incoherències van portar la cunyada, la germana de Leticia, a denunciar-ne la desaparició, per això les autoritats el van interrogar una vegada detingut.

Notícies relacionades

Moreno no va confessar els assassinats, va assegurar a les autoritats que els havia trobat morts, i els seus advocats van defensar durant el judici que van ser narcotraficants els responsables del crim.

Segons dades de l’observatori Death Penalty Information Center (DPIC), als EUA hi ha 134 estrangers de 35 nacionalitats condemnats a mort, majoritàriament, mexicans (54), tot i que hi ha nou vietnamites, vuit cubans, vuit salvadorencs i cinc hondurenys.

Temes:

Estats Units