La venjança recau sobre els presoners gihadistes amb execucions extrajudicials a Mossul

Organitzacions de drets humans parlen de "crims de guerra" i el Govern de Bagdad reconeix els fets encara que diu que són "casos individuals"

zentauroepp39353927 suspected islamic state member sit inside a small room in a 170719163046

zentauroepp39353927 suspected islamic state member sit inside a small room in a 170719163046 / Bram Janssen

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / BARCELONA

La venjança agafa forma a Mossul, deu dies després que l’Exèrcit iraquià reconquistés la part de la ciutat que estava en mans de l’Estat Islàmic. Organitzacions de drets humans i testimonis del que està passant han denunciat execucions extrajudicials i maltractament als detinguts, confinats en presons improvisades en condicions infrahumanes. Fins i tot el primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, ha admès els fets: «Tota violació contra la llei o contra la dignitat d’una persona no és acceptable i ho perseguirem». No obstant, ha qualificat els abusos d’«actes individuals».

    

Al-Abadi s’ha vist obligat a reaccionar després que hagin aparegut proves del que algunes oenagés ja qualifiquen de «crims de guerra». La polèmica ha augmentat amb l’aparició a les xarxes socials, després de la caiguda de Mossul, de vídeos en  què s’aprecia com les forces governamentals executen presoners. En un dels vídeos llancen des de dalt d’un mur els detinguts i després els hi disparen. En un altre, un home abat a trets un altre que està de genolls al costat d’un cotxe.

    

Les fotografies i el testimoni de periodistes que treballen per a l’agència nord-americana Associated Press són prou explícits. Apinyats, alguns semidespullats, desenes d’homes apareixen asseguts, amb els caps rapats, tancats entre quatre parets, sense electricitat ni ventilació, malgrat que les temperatures diürnes superen al nord de l’Iraq a l’estiu els 45 graus. Un militar iraquià va reconèixer que els «reclusos pateixen malalties. La majoria no poden caminar. Tenen les cames inflades perquè no es poden moure».

    

Molts dels detinguts neguen pertànyer a l’EI. «Realment volem morir», ha dit un d’ells a periodistes d’AP. «Cap de nosaltres ha rebut la visita d’algun familiar. Ells ni tan sols saben on som», ha afegit.

    L’organització de drets humans Human Right Watch (HRW) ha denunciat també la creació d’un «camp de rehabilitació» on van anar a parar les dones i nens suposadament vinculats a combatents de l’EI. Segons l’oenagé, en aquest centre de detenció forçada, situat a Bartella, a uns 20 quilòmetres a l’est de Mossul, els membres d’unes 170 famílies van seguir per ordre de les autoritats de Bagdad «una rehabilitació psicològica i ideològica». El Govern va dir ahir que dimarts va tancar el camp.

  

 «Les autoritats iraquianes no haurien de castigar famílies senceres per les accions dels seus familiars», ha dit Lama Fakih, uns dels responsables de HRW al Pròxim Orient. 

Notícies relacionades