EL FUTUR DE LA UE

Londres i Brussel·les, "a poca distància" d'assolir un acord sobre el 'brexit'

El secretari d'Estat del Gabinet, optimista malgrat reconèixer que les negociacions són "extremadament complexes"

zentauroepp45879536 britain s minister for the cabinet office david lidington ar181113112138

zentauroepp45879536 britain s minister for the cabinet office david lidington ar181113112138 / PETER NICHOLLS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) estan "a poca distància" d’assolir un acord sobre el ‘brexit’ i és possible que es concreti en unes 48 hores, segons ha dit el secretari d’Estat del Gabinet, David Lidington, molt pròxim a la primera ministra, Theresa May.

En unes declaracions al programa Today de Radio 4 de la cadena britànica BBC, Lidington, considerat com un vice primer ministre, ha remarcat que encara és possible concretar un acord entre les dues parts, si bé ha reconegut que "no tot és definitiu". "Això sempre havia de ser extremadament difícil, unes negociacions extremadament complexesnegociacions extremadament complexes, però ara estem a poca distància" d’assolir el pacte, va recalcar el polític.

Però, com ha dit la primera ministra, no pot ser un acord a qualsevol preu. Ha de ser un que funcioni perquè puguem complir el resultat del referèndum i és per això que hi ha una mesura de cautela", ha admès.

Clàusula de seguretat

El polític ha fet aquestes declaracions abans que la primera ministra reuneixi aquest dimarts el seu gabinet a la seva residència oficial de Downing Street per abordar la marxa de les negociacions amb Brussel·les. Aquest dilluns, May va indicar que no firmarà un acord sobre la UE a "qualsevol preu" i va advertir que encara queden obstacles "significatius" en el diàleg amb Brussel·les.

"Les dues parts volem arribar a un acord, però el que estem negociant és immensament difícil", ha admès la cap del Govern britànic en un discurs durant un banquet ofert per Charles Bowman, alcalde de la City de Londres (centre financer). Londres i Brussel·les confien a arribar aviat a un pacte sobre les condicions de la sortida del Regne Unit de la UE, que es materialitzarà el 29 de març.

Notícies relacionades

El principal problema entre les parts és la clàusula de seguretat per assegurar que no s’aixecarà una frontera a Irlanda del Nord en cas que el Regne Unit i la UE no arribin a un acord de lliure comerç durant el període de transició, que començarà el 29 de març del 2019 i acabarà a finals del 2020. Tot i que hi hagi acord amb Brussel·les, May l’haurà de sotmetre a votació al Parlament britànic.

El 23 de juny del 2016 els britànics van votar a favor de sortir de la UE després de més de 40 anys de participació en el bloc europeu.