Tragèdia als EUA

Trump llança foc polític als devastadors incendis de Califòrnia

El dirigent critica la gestió estatal, demòcrata, i amenaça de tallar ajuts

Almenys 11 persones han mort mentre les flames continuen avançant

45832905 60 / ROBYN BECK (AFP)

45832905 60
TOPSHOT - Abandoned vehicles sit at a car lot in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
TOPSHOT - Firefighters push down a wall while battling against a burning apartment complex in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
TOPSHOT - Firefighters battle flames at a burning apartment complex in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
45832885 60
45832902 60

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En moments de tragèdia i catàstrofes,els Estats Unitssolen rebre de la presidència mostres de solidaritat, promeses d’ajuda, paraules de consol. No sempre passa ambDonald Trump. Aquest dissabte, mentre s’intensificava la lluita contratres devastadors incendis a Califòrniaque ja han deixat almenys 11mortsi ara per ara prop de700 quilòmetres quadrats arrasats, el mandatari ha penjat des de França un missatge a Twitter atribuint la responsabilitat dels focs i de la pèrdua de vides al govern de l’estat, que és a mansdemòcratesi lidera la resistència legislativa i en els tribunals a polítiques de la seva Administració. Tot i que divendres Trump va aprovar la declaració d’emergència, posant a disposició de Califòrnia ajuda federal, en el seu missatge a la xarxa social ha amenaçat de tancar aquesta aixeta.

La indignació amb les crítiques i amenaces s’ha deixat sentir a les xarxes socials però sobre el terreny no hi ha temps de guerres polítiques. Hi ha altres prioritats per als2.000 bombers, els300 agents de forces de l’ordrei les autoritats que competeixen per repartir-se elsrecursos humans i materialsper combatre els focs.

El més destructiu

El batejat comCamp Fire, que crema al nord de Califòrnia i és ja l’incendi“més destructiu de la història modernade l’estat”, segons va constatar el número dos dels bombers californians, Scott McLean,estava aquest dissabte controlat només al 20%.De moment ja ha deixat9 morts, tot i que unes altres35 persones es compten com a desaparegudesi ha reduït a cendres pràcticament tota la localitat deParadise, on han cremat entre el 80% i el 90% de les estructures residencials i comercials, més de 6.700 en total. “La ciutat està devastada, tot està destruït,no queda gairebé res dempeus”, va resumir McLean.

Al sud, a prop de Los Angeles, hi ha uns altres dos incendis que han forçatl’evacuació de prop de 250.000 persones, incloent els acabalats ifamosos residents de Malibú. El pitjor és el batejat comWoolsey Fire, un monstre totalment descontrolat al qual s’atribueixen de momentdues mortsi que avança a velocitat vertiginosa. Divendres ocupava 140 quilòmetres quadrats però per a dissabte al matí haviaduplicat la seva extensió. Al seu camí havia saltat sense problemes una autopista de vuit carrils.

L’altre, anomenatHill Fire, és de menor envergadura, ara per ara ha afectat 24 quilòmetres quadrats i està controlat al 20%, però entre les zones que ha colpejat hi ha Thousand Oaks, la localitat que dimecres va viure una altra tragèdia quan un antic militar va entrar amb una pistola semiautomàtica a un bar i va provocar unamatança amb 12 morts.

El canvi climàtic

Els bombers sobre el terreny parlen de les condicions més extremes que han vist mai, amb el foc al sud alimentat pels infamesvents de Santa Ana, que bufen secs des de Sierra Nevada cap a la costa, lacalori les condicions creades per anys de sequera. I mentreTrumpprova de donar la culpa a la“pèssima gestió dels boscos”les autoritats californianes responen recordant elsefectes del canvi climàtic, un punt en el qual elscientíficsels donen la raó.

Notícies relacionades

 “Tens els vents de Santa Ana a la tardor abans que arribin les primeres pluges de l’hivern i molta gent que sempre crea potencials incendis encenent focs a propòsit o per accident, però darrere de tot això hi hatemperatures més càlidesdel que haurien sigut sense canvi climàtic”, li ha explicat aThe New York TimesPark Williams, un bioclimatòleg de la Universitat de Colúmbia.

Califòrnia té registres sobre incendis des de 1932 i dels 10 més grans des d’aleshores 9 s’han produït des del 2000, 5 des del 2010 i 2 aquest any, en el qual ja han crematmés de 5.500 quilòmetres quadrats, gairebé igual que en tot el 2017, un dels anys de més destrucció. L’agost passat, per exemple, elMendocino Firees va guanyar l’infame honor de serel pitjor de la història de l’estat. LlavorsTrump, que insisteix aposar en dubte la problemàtica real del canvi climàtic, vasortir de l’Acord de Parísper combatre’l i està tombantunadesprés del’altra les regulacions per protegir el medi ambient, també va posar gasolina política al foc, acusant l’estat de gestionar malament els recursos hídrics.