Anar al contingut

Tragèdia als EUA

Trump llança foc polític als devastadors incendis de Califòrnia

El dirigent critica la gestió estatal, demòcrata, i amenaça de tallar ajuts

Almenys 11 persones han mort mentre les flames continuen avançant

Idoya Noain

ROBYN BECK (AFP)

Trump llança foc polític als devastadors incendis de Califòrnia
TOPSHOT - Abandoned vehicles sit at a car lot in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
TOPSHOT - Firefighters push down a wall while battling against a burning apartment complex in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
TOPSHOT - Firefighters battle flames at a burning apartment complex in Paradise, north of Sacramento, California on November 09, 2018. - A rapidly spreading, late-season wildfire in northern California has burned 20,000 acres of land and prompted authorities to issue evacuation orders for thousands of people. As many as 1000 homes, a hospital, a Safeway store and scores of other structures have burned in the area as the Camp fire tore through the region. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Trump llança foc polític als devastadors incendis de Califòrnia
Trump llança foc polític als devastadors incendis de Califòrnia

/

En moments de tragèdia i catàstrofes, els Estats Units solen rebre de la presidència mostres de solidaritat, promeses d’ajuda, paraules de consol. No sempre passa amb Donald Trump. Aquest dissabte, mentre s’intensificava la lluita contra tres devastadors incendis a Califòrnia que ja han deixat almenys 11 morts i ara per ara prop de 700 quilòmetres quadrats arrasats, el mandatari ha penjat des de França un missatge a Twitter atribuint la responsabilitat dels focs i de la pèrdua de vides al govern de l’estat, que és a mans demòcrates i lidera la resistència legislativa i en els tribunals a polítiques de la seva Administració. Tot i que divendres Trump va aprovar la declaració d’emergència, posant a disposició de Califòrnia ajuda federal, en el seu missatge a la xarxa social ha amenaçat de tancar aquesta aixeta.

La indignació amb les crítiques i amenaces s’ha deixat sentir a les xarxes socials però sobre el terreny no hi ha temps de guerres polítiques. Hi ha altres prioritats per als 2.000 bombers, els 300 agents de forces de l’ordre i les autoritats que competeixen per repartir-se els recursos humans i materials per combatre els focs.

El més destructiu

El batejat com Camp Fire, que crema al nord de Califòrnia i és ja l’incendi “més destructiu de la història moderna de l’estat”, segons va constatar el número dos dels bombers californians, Scott McLean, estava aquest dissabte controlat només al 20%. De moment ja ha deixat 9 morts, tot i que unes altres 35 persones es compten com a desaparegudes i ha reduït a cendres pràcticament tota la localitat de Paradise, on han cremat entre el 80% i el 90% de les estructures residencials i comercials, més de 6.700 en total. “La ciutat està devastada, tot està destruït, no queda gairebé res dempeus”, va resumir McLean.

Al sud, a prop de Los Angeles, hi ha uns altres dos incendis que han forçat l’evacuació de prop de 250.000 persones, incloent els acabalats i famosos residents de Malibú. El pitjor és el batejat com Woolsey Fire, un monstre totalment descontrolat al qual s’atribueixen de moment dues morts i que avança a velocitat vertiginosa. Divendres ocupava 140 quilòmetres quadrats però per a dissabte al matí havia duplicat la seva extensió. Al seu camí havia saltat sense problemes una autopista de vuit carrils.

L’altre, anomenat Hill Fire, és de menor envergadura, ara per ara ha afectat 24 quilòmetres quadrats i està controlat al 20%, però entre les zones que ha colpejat hi ha Thousand Oaks, la localitat que dimecres va viure una altra tragèdia quan un antic militar va entrar amb una pistola semiautomàtica a un bar i va provocar una matança amb 12 morts.

El canvi climàtic

Els bombers sobre el terreny parlen de les condicions més extremes que han vist mai, amb el foc al sud alimentat pels infames vents de Santa Ana, que bufen secs des de Sierra Nevada cap a la costa, la calor i les condicions creades per anys de sequera. I mentre Trump prova de donar la culpa a la “pèssima gestió dels boscos” les autoritats californianes responen recordant els efectes del canvi climàtic, un punt en el qual els científics els donen la raó.

 “Tens els vents de Santa Ana a la tardor abans que arribin les primeres pluges de l’hivern i molta gent que sempre crea potencials incendis encenent focs a propòsit o per accident, però darrere de tot això hi ha temperatures més càlides del que haurien sigut sense canvi climàtic”, li ha explicat a The New York Times Park Williams, un bioclimatòleg de la Universitat de Colúmbia.

Califòrnia té registres sobre incendis des de 1932 i dels 10 més grans des d’aleshores 9 s’han produït des del 2000, 5 des del 2010 i 2 aquest any, en el qual ja han cremat més de 5.500 quilòmetres quadrats, gairebé igual que en tot el 2017, un dels anys de més destrucció. L’agost passat, per exemple, el Mendocino Fire es va guanyar l’infame honor de ser el pitjor de la història de l’estat. Llavors Trump, que insisteix a posar en dubte la problemàtica real del canvi climàtic, va sortir de l’Acord de París per combatre’l i està tombant una després de l’altra les regulacions per protegir el medi ambient, també va posar gasolina política al foc, acusant l’estat de gestionar malament els recursos hídrics.