CITA A PALERM

Cimera per la pacificació de Líbia

Les grans potències intervenen en la cita amb el petroli com a gran qüestió de fons

zentauroepp45874797 people march during a protest against the two day conference181112204431

zentauroepp45874797 people march during a protest against the two day conference181112204431 / Igor Petyx

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Aquest dilluns, s’ha inaugurat a Palerm (Sicília) una cimera internacional sobre Líbiaque, amb la mediació de l’ONU, apunta a l’estabilització del país sumit en el caos des de la mort de Muamar Gaddafi (2011), tot i que en la vigília ningú apostava un cèntim que s’aconsegueixi algun resultat més o menys definitiu.

Hi havien de ser presents Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel i Emmanuel Macron, però tots han enviat sengles lloctinents. A més, mentre que la comunitat internacional, amb l’ONU, recolza el Govern de Tripoli, presidit per Fayez al-Sarraj, França i Egipte, i també Rússia, recolzen l’Executiu de la Cirenaica.

El petroli, qüestió de fons

Una de les més importants qüestions de fons és el petroli libi, un dels millors del món per la seva qualitat i per ser el més pròxim a Europa. La segona qüestió és el control de les migracions de l’Àfrica subsahariana. El general, que en realitat és mariscal, Khalifa Haftar, que governa la regió de Cirenaica (Tobruk), dividida de fet de la regió de Tripoli, amb el seu propi Executiu i exèrcit, va anunciar dilluns a la tarda, després de grans pressions de l’ONU, que aniria a Sicília, com efectivament ha passat.

Alhora va dir que no participarà en la cimera, sinó que mantindrà trobades bilaterals amb algunes de les més de 20 delegacions internacionals presents a l’illa italiana. S’ha instal·lat en un hotel de la popular i en altres temps exclusiva platja de Mondello, poc distant de l’hotel de Villa Igiea, ubicat a la ciutat on té lloc la cimera.

El general rebutja la delegació de Tripoli perquè en forma part, segons fonts militars de Tobruk, algun representant “del Qatar i d’un grup vinculat a Al-Qaida”.

Futura cita a Líbia  

Notícies relacionades

“La conferència serà una ocasió important per als representants libis i alts exponents de la comunitat internacional”, ha declarat Ghassan Salamé, exministre del Liban i enviat especial de l’ONU a Líbia. Salamé ha il·lustrat que el projecte de les Nacions Unides és que després de la cimera actual s’organitzi a Líbia una conferència nacional en què participin només els diferents i trobats líders d’aquell país, a més de representants de la societat civil.

D’acord amb el mapa de ruta, aquesta conferència hauria de celebrar-se a començaments del 2019 i en la primavera següent ja haurien de tenir lloc les primeres eleccions presidencials. Itàlia, patrocinadora de la cimera, es troba entre els interessos francoegipcis pel petroli (que ara explota majorment la italiana ENI), els interessos de Rússia per entrar de ple al Mediterrani i els dels EUA i la UE per estabilitzar la regió.

Temes:

Líbia Itàlia