guerra econòmica

El dèficit comercial dels EUA continua augmentant malgrat les polítiques de Trump

Els aranzels no han aconseguit invertir la tendència d'un país que importa molt més del que exporta

zentauroepp45723976 us president donald trump speaks to the press before boardin181102193547

zentauroepp45723976 us president donald trump speaks to the press before boardin181102193547 / MANDEL NGAN

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump està entossudita millorar la balança comercialdels EUA, la diferència que s’extreu entre els béns i serveisque el país importa i exporta. És un dels motius pels que s’ha embarcat en una guerra comercial amb els seus principals socis comercials, a qui ha imposat aranzels com a eina de pressió per renegociar els termes de la relació comercial que Washington manté amb ells. Però, de moment, la jugada no li està sortint bé.

El dèficit comercial dels EUA va tornar a augmentar el setembre per setè mes consecutiu, cosa que deixa un increment superior al 10% des que va començar l’any. Tot i que les exportacions van tornar a créixer, més ho van fer les importacions per deixar al final un saldo negatiu de 54.000 milions de dòlars (47,4 millones de euros)

Crida particularment l'atenció el resultat dels intercanvis comercials amb la Xina, país que la Casa Blanca ha castigat amb 250.000 milions de dòlars en aranzels (219.000 milions d’euros). El dèficit amb Pequín va augmentar el mes passat en 40.000 milions (35,15 milions d’euros), una xifra rècord, en part per l’acusada caiguda de les exportacions nord-americanes de soja, un delsproductes agrícoles penalitzats per la resposta xinesa.

Direcció adequada

Notícies relacionades

Els dos països continuen negociant una solució a les seves diferències comercials. Trump va parlar novament dijous amb Xi Jingpin, amb qui es reunirà cara a cara durant la cimera del G-20 a l’Argentina. El nord-americà va assegurar que les converses van pel camí adequat.

Molt millor és l’última dada de l’ocupació. L’economia nord-americana va crear 250.000 llocs de treball a l’octubre, bastant més del previst pels analistes, que esperaven que la dada es ressentís per l’impacte dels últims desastres naturals. L’atur es manté en el 3.7%de la població activa.