CAMPANYA ELECTORAL ALS EUA

Un brindis pels aranzels de Trump al bressol de Jack Daniel's

Els impostos europeus i xinesos a la indústria del whisky han posat a prova la fidelitat al president a dos dels seus feus

zentauroepp45721284 internacional  estados unidos  fabrica  de  jack  daniels  t181102161500

zentauroepp45721284 internacional estados unidos fabrica de jack daniels t181102161500

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La tomba de Jack Daniel està en un turó envoltat de bosc i sortida al diminut poble de Lynchburg, on es fabrica des de fa 150 anys el whiskey nord-americà més famós del món. És una làpida relativament modesta, sense epitafi ni flors fresques o una mísera ampolla per acompanyar-lo en les nits de borratxera. L’únic que la distingeix de la resta són dues cadires blanques de bronze sobre el sepulcre. “Jack Daniel: 1850-1911”, diu escaridament. Però Jack a seques, com l’anomenen aquí, no està mai sol. El poble als seus peus està completament entregat a perpetuar la seva memòria i vendre un whiskey que per a molts és una forma de vida. Gairebé 300.000 turistes visiten la destil·leria cada any. Abunden els col·leccionistes i els motards. I per tot el poble es respira cultura del sud, amb tot el bo i el dolent que això implica.

“Nosaltres diem aquí que, si Jack Daniel’s marxés, aquest poble caldria tirar-lo. No seríem més que dues botigues i una oficina de correus”, diu l’alcaldessa, Bonnie Lewis. Entre els seus 600 habitants, rara és la família que no hagi treballat mai en la destil·leria, el negoci de la qual no ha deixat de créixer en els últims anys, a mesura que el whiskey i el bourbon es posaven novament de moda i augmentaven les vendes a l’estranger. Més de la meitat de la producció de Jack Daniel’s es comercialitza fora dels Estats Units. EuropaAustràlia i el Canadà són els seus principals mercats. Però a aquest boom li ha sortit una esquerda. La indústria ha quedat atrapada al foc creuat de les guerres comercials del president Donald Trump.

La Unió Europeala Xina i Mèxic han respost amb un aranzel al whiskey del 25%, un 10% en el cas del Canadà. Una mesura adoptada pel valor simbòlic d’aquesta indústria, però sobretot perquè es fabrica en dos estats profundament republicans: Tennessee i Kentucky, on es produeix el 95% del bourbon mundial. D’aquest últim procedeix el líder conservador en el Senat, Mitch McConnell. I Trump va arrasar en els dos.

Un veí de Lynchburg posa al costat de la seva neta davant de la seva casa decorada amb banderes confederades / RICARDO MIR DE FRANCIA

La lògica del contraatac és aclaparadora. Si el negoci es ressent i posa en perill el milió i mig de llocs de treball del sector, l’electorat republicà pressionarà els seus líders perquè cancel·lin els gravàmens.

La indústria està preocupada. “La imposició d’aranzels per part dels nostres principals socis comercials amenaça de frenar seriosament el progrés en les exportacions”, va dir a l’estiu la patronal del sector. Jack Daniel’s ja s’ha vist obligat a apujar els preus a Europa, una mesura que, segons els experts, podria reduir la seva demanda i acabar minant la seva quota de mercat. “És aviat per saber si hi haurà acomiadaments, però s’estancarà la producció i l’ocupació al sector mentre es mantingui la incertesa”, diu Reid Mitenbuler, autor del llibre ‘Bourbon Empire.

Aquesta ansietat no es percep als carrers de Lynchburg, on les banderes confederades adornen diverses façanes i alguns veïns passegen amb la pistola al cinturó. El comtat és més trumpista que Trump. En les eleccions de 2016, el magnat va guanyar aquí amb el 79.5% dels vots. “Les butxaques de Brown-Forman són massa grans perquè el petit Lynchburg pateixi”, diu l’alcaldessa referint-se a la multinacional propietària de Jack Daniel’s, que va ser una empresa familiar fins a 1956.

El seu marit és un home corpulent de mans calloses com les estries del cuir. “Els aranzels eren necessaris perquè hem competit en desavantatge durant molts anys. Nosaltres protegim la meitat del món, ¿i què fan ells per nosaltres?”, diu Randall Louis, caçador de fiances i abans policia i treballador de la destil·leria, on avui es guanya la vida el seu fill. Quan va ser preguntat sobre el risc que el poble castigui políticament els republicans pels aranzels, riu. “Aquí la meitat de la gent no sap ni lletrejar a-r-a-n-z-e-l-s. L’empresa ha de deixar de queixar-se. No marxarà a cap altre costat”.

Impacte negatiu

Mike Northcut va començar a col·leccionar objectes de Jack Daniel’s quan es va casar amb una de les seves descendents fa més de quatre dècades. Alguns van pertànyer al mateix fundador de la companyia, com un hidròmetre per mesurar la gradació del whiskey. “Aquí tothom recolza els aranzels. Pot ser que facin mal a curt termini, però al final tot s’arreglarà”, diu Northcut, ja jubilat de la seva carrera com a contractista militar. Part de l’optimisme es deriva delmoment pròsper pel qual travessa l’economia. Diuen per aquí que, si demà t’acomiaden, la setmana següent tens tres llocs de treball per elegir. “Trump està complint les seves promeses. No hi ha atur, pugen els salaris, l’Exèrcit és més fort, ha nomenat bons jutges, ¿què més es pot demanar?”, afirma Northcut.

Notícies relacionades

També Kelly Atnip dona recolzament al president, tot i que si per ella fora li tancaria el compte de Twitter i cancel·laria els aranzels. “És un personatge, però m’agrada el que està provant de fer”, diu aquesta dona de 48 anys. “Molta gent no comprèn com funcionen els aranzels. Pensen que són un impost a altres països, quan en realitat són un impost als nord-americans. Dit això, el seu impacte negatiu encara no ha arribat a la gent”.

Atnip ven ‘memorabilia’ del sud, des de banderes confederades a samarretes que enalteixenDéu, la família, les armes o les furgonetes, el panteó de la cultura ‘redneck’. La seva botiga és un testament de la naturalesa immutable d’aquesta regió, on continua imperant la llei seca des dels temps de la Prohibició. Trump ha tornat l’orgull a aquesta cultura denigrada per l’Amèrica progressista. I tot i que no hi hagi un sol bar en tot el comtat, a les cases es brinda per ell.