gir polític

Els EUA demanen a l'Aràbia Saudita que cessi els bombardejos al Iemen després del 'cas Khashoggi'

El secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, diu que Riad i els houthis començaran converses al novembre sota supervisió de l'ONU

zentauroepp45329006 in this thursday  sept  27  2018 photo  a father gives water181004204741

zentauroepp45329006 in this thursday sept 27 2018 photo a father gives water181004204741 / Hani Mohammed

2
Es llegeix en minuts

El Govern dels Estats Units ha instat els bàndols de la guerra al Iemen –la coalició saudita avalada per Washington i els rebels houthis, amb el suport de l’Iran– a pactar un alto el foc al llarg dels pròxims 30 dies per negociar després la fi del conflicte. La crida de Washington en favor de l’alto el foc arriba en un moment crític per a l’Aràbia Saudita, que té els ulls del món a sobre des de l’assassinat a començaments d’octubre del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat del seu país a Istanbul.

"Ha arribat l’hora del cessament de les hostilitats, incloent-hi míssils i atacs amb drons des de zones sota control houthi contra l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. Conseqüentment, els atacs aeris de la coalició han de cessar en totes les àrees poblades del Iemen", va dir en un comunicat el secretari d’Estat, Mike Pompeo.

El cap de la diplomàcia nord-americana va afirmar que les consultes entre les parts sota la supervisió de l’enviat especial de Nacions Unides, Martin Griffiths, "han de començar en un tercer país aquest mes de novembre". "Ha arribat l’hora de posar fi a aquest conflicte, reemplaçar el conflicte amb compromís, i permetre al poble iemenita guarir a través de la pau i la reconciliació", va afegir.

Esforç de pau

La crida de Pompeo va arribar poc després que el secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, també instés les parts a acordar un alto el foc durant una ponència al US Institute of Peace a Washington. "D’aquí 30 dies volem veure tothom en una taula de pau basada en un alto el foc, una retirada de la frontera i la voluntat de deixar de llançar bombes que permeti a l’enviat especial, Martin Griffiths –és molt bo, sap el que està fent–, ajuntar-los a Suècia i acabar amb aquesta guerra", va dir Mattis.

Notícies relacionades

"Hem d’avançar –va afegir– cap a un esforç de pau, i no es pot dir que ho farem en el futur. Hem de fer-ho en els pròxims 30 dies. Hem contemplat aquest problema durant força temps i crec que els saudites i els dels Emirats Àrabs estan preparats".

El setembre del 2014 els houthis van expulsar de Sanà el Govern reconegut internacionalment del president iemenita, Abdo Rabu Mansur Hadi. La coalició àrab, que ha admès atacs en què han mort desenes de civils, va entrar en el conflicte el març del 2015, moment en què es va agreujar la guerra que ha causat la pitjor crisi humanitària del món, segons l’ONU.