INVESTIGACIÓ EN CURS

Erdogan demana l'extradició dels responsables de l'assassinat de Khashoggi

El president turc afirma que és obvi que la mort del periodista va ser premeditada

Diverses fonts asseguren que el cadàver s'ha trobat a la residència del cònsol saudita a Istanbul

zentauroepp45578797 in this photo released by saudi press agency  spa  saudi cro181023173233

zentauroepp45578797 in this photo released by saudi press agency spa saudi cro181023173233

4
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ho va anunciar aquest diumenge i, des de llavors, el món estava pendent que parlés. Recep Tayyip Erdogan va prometre dir tota la veritat: aclarir tots els interrogants sobre el cas Khashoggi en el seu discurs setmanal al Parlament turc, davant dels seus sempre fidels diputats, seguidors i fans incondicionals. Televisions de tot el món han connectat en directe amb Ankara, la capital turca; els que esperaven grans revelacions, segurament, han quedat defraudats: "Totes les proves demostren que l’assassinat de Khashoggi va ser premeditat. Les gravacions de les càmeres van ser esborrades i als treballadors turcs del consolat els van fer fora durant aquell dia", ha dit Erdogan.

Durant tot el parlament, el president turc s’ha dedicat a repassar, per hores i dies, les filtracions que la policia turca ha anat fent als mitjans. No ha donat detalls nous. Amb un llenguatge mesurat ha enviat un missatge a Riad. "¿Per què han aparegut tantes versions contradictòries entre si quan l’assassinat ja estava clar? Ningú, fins que tots els interrogants siguin aclarits, pot intentar encobrir el cas", ha dit el dirigent, amb referència a les múltiples versions –contradictòries entre si– que oficials saudites han estat donant en els últims dies.

Però quan semblava que el discurs s'acabaria sense cap revelació ni cap gran novetat destacable, el president turc s’ha tret un as de la màniga: "Faig una crida a l’Aràbia Saudita des d’aquí: aquest incident va tenir lloc a Istanbul. Les detencions i el procés judicial han de tenir lloc aquí; no a Riad. Aquesta és la meva petició". D’aquesta forma, el president turc demana al rei saudita, Salman bin Abdulaziz, que extradeixi els 15 integrants del comando que va assassinar Khashoggi. L’Aràbia Saudita encara no ha contestat.

"El consolat saudita a Istanbul és territori sobirà saudita, d’acord, però no hem d’oblidar que això ha passat dins de les fronteres de Turquia. Tenim el deure d’investigar aquest assassinat, que ha passat a les nostres terres. Tenim una responsabilitat internacional en aquest assumpte: continuarem investigant en representació de la consciència internacional. Encobrir un assassinat així afecta la consciència humana a tot el món", ha dit Erdogan.

Més filtracions

Mentrestant, les filtracions continuen. Tota la investigació ha anat sent revelada en comptagotes, amb una dosi cada dia per mantenir l’atenció i el món enganxat, i, tot i que Erdogan hagi parlat i interpel·lat directament a Riad, la tècnica segueix i seguirà sent la mateixa: filtracions i més filtracions. Aquest dimarts, dues fonts anònimes han assegurat a la televisió britànica Sky News que s’ha trobat el cadàver de Khashoggi al jardí de la residència del cònsol saudita a Istanbul. El cos, segons aquestes dues persones, ha sigut trobat esquarterat i mutilat.

La informació, no obstant, no és segura: hores més tard, fonts de l’oficina del fiscal general turc ho van desmentir. Segons la seva versió, el parador del cos del periodista continua sent desconegut i les indagacions per trobar-lo continuen.

Fins ara, la policia turca ha estat investigant en dos llocs diferents: el bosc de Belgrad, una zona forestal al nordd’Istanbul, i els voltants del poble de Yalova. Aquesta localitat està a uns 100 quilòmetres de la capital cultural turca i està sent investigada perquè, el 2 d’octubre, el dia en què Khashoggi va desaparèixer, una furgoneta saudita va ser captada allà.

Màscara de gas

Les investigacions, ara, se centren en la presènciad’un cotxe del consolat saudita en un aparcament en un barri molt llunyà del centre d’Istanbul. L’automòbil en qüestió va ser abandonat allà fa dues setmanes i al seu interior té tres maletes tancades. La policia turca no tenia jurisdicció per obrir el cotxe, però l’ha rebut aquest dimarts a la tarda. Dins del cotxe, segons han dit a la premsa turca, hi han trobat un portàtil i papers propietat del cònsol saudita.

Notícies relacionades

Un treballador del lloc que va veure els saudites arribar amb el vehicle ja ha sigut interrogat per la policia: "Quan estaven ficant les maletes al cotxe els va caure una màscara de gas. La van recollir i la van llençar a les escombraries. Em va semblar molt sospitós, així que la vaig agafar i l’hi vaig ensenyar a un metge. Em va dir que aquest tipus de màscara és utilitzada per gent que treballa amb químics tòxics. Em vaig espantar i la vaig llançar", va relatarl’empleat  a la premsa turca. La policia, de moment, té acordonat el cotxe. Turquia ha demanat permís a l’Aràbia Saudita per investigar-ne l’interior. Encara no ha rebut resposta.

Mentrestant, a Riad, el rei saudita ha promès prendre "mesurades correctives" en l’assumpte. Segons l’agència estatal de notícies, SPA, el rei ha ordenat al seu consell de ministres –del qual forma part el príncep hereu, Mohamed bin Salman, la imatge del qual ha quedat afectada per l’esdeveniment–crear un comitè que reestructuri i reconstrueixi l’aparell d’intel·ligència saudita. Justament dels seus serveis d’intel·ligència van sortir molts dels integrants del comando enviat a Istanbul per assassinar Jamal Khashoggi. En el marc d’aquesta campanya per evitar un desprestigi més gran de la seva imatge, Bin Abdulaziz i el príncep hereu han rebut al palau reial de Riad un fill i un germà del periodista mort.