Espanya, quart proveïdor d'armes de l'Aràbia Saudita

El país asiàtic és el tercer estat que més gasta en defensa, després dels Estats Units i la Xina

arabia

arabia

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Aràbia Saudita és el tercer país del món que més diners dedica a defensa i obté gairebé dos terços de les seves armes dels Estats Units, segons estimacions del’Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (SIPRI).

D’acord amb el seu últim informe sobre el comerç mundial d’armes en l’últim lustre, el 61% de les importacions saudites van procedir dels Estats Units, el 23% del Regne Unit, el 3,6 %, de França, i amb Espanya en quart lloc amb el 2,4 %.

Entorn de l’1%

Entre els països que, en aquest període, també han venut armes a l’Aràbia Saudita, tot i que en menor volum, també hi figuren Alemanya, Suïssa, Itàlia, el Canadà, Turquia i Suècia, tots ells en xifres que giren al voltant de l’1 %.

L’Aràbia Saudita, segon importador mundial entre el 2013 i el 2017 per darrere de l’Índia, va acaparar el 10% de les operacions internacionals en aquest període, en el qual va adquirir, entre altres, 78 avions de combat, 72 helicòpters, 328 tancs i uns 4.000 vehicles armats d’altres menes.

El càlcul es fa a partir d’un indicador elaborat pelSIPRI  que es basa en els costos de producció de l’armament, no en els preus de venda ni en la suma de les operacions, que en el cas de l’Aràbia Saudita no es coneixen.

Els EUA van gastar nou vegades més

Segons l’informe anual del SIPRI, l’Aràbia Saudita, amb 33 milions d’habitants, té el tercer pressupost en defensa més elevat del món, només superat pels Estats Units, que, amb 316 milions d’habitants, van gastar nou vegades més i per la Xina, que, amb 1.380 milions d’habitants, hi va dedicar gairebé tres vegades més.

Notícies relacionades

L’Aràbia Saudita va destinar 69.400 milions de dòlars (60.252 milions d’euros) l’any passat a despesa militar, cosa que suposa el 4% de la despesa mundial i un 10% del seu PIB. La xifra inclou sous, compra d’equips i armes, pensions, manteniment i despeses administratives.

Creat el 1966 i amb seu a Estocolm, el SIPRI elabora de forma anual informes sobre la despesa militar mundial i les tendències al comerç d’armes internacional.