TENSIÓ INTERNACIONAL

Alemanya suspèn la venda d'armes a l'Aràbia Saudita per la mort de Khashoggi

Merkel demanarà als seus socis europeus que secundin la decisió i afegeix que les explicacions de Riad sobre el cas no són suficients

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228 / Markus Schreiber

2
Es llegeix en minuts
EFE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat avui la suspensió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita perquè no pot fer-se en les actuals circumstàncies, amb referència a la mort del periodista saudita Jamal Khashoggi, de qui no es té notícia des del passat dia 2. "Respecte a les exportacions d’armes, aquestes no poden tenir lloc en el moment en què estem", va dir Merkel a Berlín després d’una reunió amb responsables del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU).

Merkel havia reiterat anteriorment la condemna a la mort de Khashoggi que ja havia expressat abans en un comunicat conjunt amb el ministre d’Exteriors, el socialdemòcrata Heiko Maas. La cancellera va remarcar, a més, que les explicacions donades fins ara per Riad no són suficients i va dir que Berlín procurarà coordinar-se amb els seus socis per assumir una posició comuna davant del Govern saudita.

Retre comptes

En el comunicat conjunt amb Maas, Merkel havia condemnat "de la manera més taxativa" la mort de Khashoggi, que va tenir lloc al consolat del seu país a Turquia, on el dia 2 va entrar a resoldre uns tràmits. "Condemnem el fet de la manera més taxativa. Esperem transparència de part de l’Aràbia Saudita respecte a les circumstàncies de la mort. Els responsables han de ser cridats a retre comptes", s’indica en el comunicat.

Notícies relacionades

Maas, a més, va dir en declaracions a la Primera Cadena de la Televisió Alemanya (ARD) que després de la mort de Khashoggi no hi ha cap base per aprovar futures exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita. "No hi ha de moment una base que permeti aprovar exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita", va dir Maas. En els últims mesos hi ha hagut crítiques al Govern alemany per haver aprovat l’enviament de material militar a l’Aràbia Saudita.

Viatge cancel·lat

L’aprovació d’exportacions d’armes no depèn d’Exteriors sinó del Ministeri d’Economia. No obstant, Maas va dir que "en comparació amb les sol·licituds que hi ha hagut, les vendes d’armes aprovades han sigut poques". Maas ha cancel·lat la seva participació en un congrés econòmic a Riad i va dir que té una "gran comprensió" cap a tots aquells que es neguen a viatjar actualment a l’Aràbia Saudita. Diversos empresaris alemanys han cancel·lat també la seva participació en aquest congrés, cosa que, no obstant, encara no ha fet el president de la multinacional Siemens, Joe Kaeser, fet que li ha valgut algunes crítiques.