POLÈMICA MIGRATÒRIA

La marxa d'hondurenys manté el seu viatge als EUA malgrat les amenaces de Trump

La policia guatemalenca deté el líder de la caravana que va sortir d'Hondures dissabte passat i que ja travessa Guatemala

zentauroepp45495606 a honduran migrant  part of a caravan trying to reach the u 181017111424

zentauroepp45495606 a honduran migrant part of a caravan trying to reach the u 181017111424 / EDGARD GARRIDO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La denominada  "Caravana del Migrant", de la qual participen més de 3.000 hondurenys, es manté en marxa malgrat les amenaces del president dels EUA, Donald Trump, i la detenció a la frontera amb Guatemala d’un dels seus organitzadors, l’advocat Bartolomeo Fuentes.  

Els migrants, entre els quals hi ha nombrosos nens i dones, segueixen amb l’objectiu d’arribar com més aviat millor als Estats Units. Després de superar la frontera entre Hondures i Guatemala, molts dels hondurenys, que fugen de la pobresa i de la violència, es dirigien ahir a la capital guatemalenca. 

"Hem informat Hondures, Guatemala i El Salvador que si permeten als seus ciutadans o els dels seus veïns viatjar a través de les seves fronteres fins als Estats Units de manera il·legal s’acabaran els ajuts econòmics", va tuitejar Trump.

El president d’Hondures, Orlando Hernández, va advertir que l’amenaça de sancions econòmiques només serviria per entorpir encara més la capacitat de frenar la immigració il·legal.  

Dimarts passat, Hernández va assegurar que alguns hondurenys havien tornat a les seves llars i que se’ls havia brindat ajuda, tot i que no va concretar el nombre de beneficiats. El Ministeri d’Exteriors hondureny va demanar, per la seva banda, als seus compatriotes que no s’unissin als migrants. Tegucigalpa ha demanat als seus ciutadans que abandonin la marxa ja que "estan sent utilitzats per un moviment amb intencions polítiques clares".  

Estatus de refugiat

La caravana va començar el seu llarg camí a la ciutat de San Pedro Sula, a l’oest d’Hondures, aquest dissabte passat. El grup pretenia arribar fins a Mèxic i allà buscar l’estatus de refugiat o passar a través del país i intentar arribar als EUA.  

La Comissió Nacional dels Drets Humans (CNDH) de Mèxic, per la seva banda, va sol·licitar a les autoritats federals, així com a les de l’estat fronterer de Chiapas, mesures cautelars per protegir els drets humans dels migrants hondurenys que pretenen entrar a Mèxic per Tapachula (estat de Chiapas). 

Notícies relacionades

En un comunicat, l’organisme va demanar que s’emprenguin "accions immediates" i que s’habilitin llocs per a l’allotjament, alimentació i atenció mèdica i psicològica per a aquestes persones, "amb ple respecte a la dignitat i als drets humans". 

El Govern mexicà ha advertit que "els estrangers que pretenen ingressar" al país han de complir els requisits previstos en la llei de migració i tramitar els visats.