EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ AL CONTINENT AMERICÀ

'La Bestia' carrega nens

Desenes de milers de menors viatgen, a vegades sols, en trens atapeïts d'emigrants centreamericans que tracten d'arribar als EUA

Alguns són captats per bandes criminals

Alberg 8 Unes nenes estudien en un centre per a menors deportats dels EUA, a Mèxic, el 12 de juny.

Alberg 8 Unes nenes estudien en un centre per a menors deportats dels EUA, a Mèxic, el 12 de juny. / AFP / OMAR TORRES

3
Es llegeix en minuts
TONI CANO
MÈXIC

La Bestia, aquest tren de càrrega que creua Mèxic atapeït d'emigrants centreamericans, aquests dies va carregat de nens. Assaltants i violadors, traficants i tractants de persones es freguen les mans al llarg de la via. Als Estats Units ja no saben on recloure els 50.000 menors detinguts aquest any després de creuar il·legalment la frontera, molts més que tots els sense papers detinguts l'any passat. L'Unicef demana «als governs dels països d'on fugen aquests nens» que protegeixin la seva infància. Un fòrum que compta amb el suport de la primera dama de Guatemala analitzarà el drama a finals d'agost.

Un congressista texà, Henry Cuellar, mostra fotos de menors mexicans, hondurenys i guatemalencs que semblen engabiats dins del que els EUA denominen «refugis temporals». Com diverses organitzacions civils, Cuellar assegura que «els anomenats menors estrangers no acompanyats són víctimes de maltractament, amuntegament i abandonament». El congressista denuncia que els EUA no fan res per pal·liar el que el seu president, Barack Obama, va reconèixer que era una «crisi humana».

El sacerdot Alejandro Solalinde, àngel de la via i de l'alberg a l'estació d'Ixtepec (estat d'Oaxaca), irromp a la Cambra de Diputats al capdavant d'una caravana d'emigrants i clama: «Tenim un problema seriós, s'ha incrementat la migració de nens i dones. Això seguirà passant. ¿Què pensa fer Mèxic? ¿Contenir-los, tornar-los al seu lloc perquè quedin exposats i els matin?». Solalinde denuncia que les estacions migratòries s'han convertit «en presons de màxima seguretat, on es manté els migrants com si fossin part del crim organitzat», subratlla.

El sacerdot explica a EL PERIÓDICO que al costat de l'alberg Hermanos en el Camino han «hagut de fer una zona de jocs, amb gronxadors, resbaladillas (tobogans) i jocs tubulars, perquè els nens es distreguin». I que també han hagut de demanar al Govern d'Oaxaca «litres i litres de llet» per a aquests infants que ara cavalquen a cavall de La Bestia«Està creixent molt el nombre de migrants menors de 13 anys. Però també el de nens entre 13 i 17 anys», diu Solalinde. La majoria d'ells parlen d'«una família que ja no existeix».

Assetjats

En la majoria de casos els pares fa temps que van arribar als Estats Units; els nens es van quedar a Mèxic amb algun avi o un oncle, que potser també se'n va anar. Al créixer es van ajuntar amb altres xavals com ells, tots assetjats per una violència rampant enmig de la pobresa o la misèria. «Així que algú els aconsella o els organitza -diu Solalinde- surten cap al nord. Sense saber tot el que els passarà pel camí». El que més preocupa el sacerdot és que «una bona part d'aquests menors no acompanyats estan sent captats per la delinqüència organitzada i acaben com a sicaris». Per als càrtels, afegeix, «són material renovable, perquè n'estan arribant molts, molts».

Notícies relacionades

El pare Solalinde destaca així mateix «l'augment del nombre de mares migrants», que ja era d'un 25% en el tren. La majoria d'elles tambés expliquen que el marit va emigrar fa anys. Un dia va deixar d'enviar-los diners i va desaparèixer; i que potser ha format una altra família. Després, van començar a marxar els fills. Elles «es van quedar amb els més petitons, que van creixent, i ara temen que els els prenguin les maras», les temibles bandes juvenils centreamericanes. Diuen que «no val la pena malviure venent llaminadures o cosetes pel carrer perquè els nens acabin en la delinqüència i els matin». Creuen que «és millor jugar-se-la, intentar arribar a Mèxic o als EUA per fugir de la violència».

Nens i dones hondurenys, salvadorencs, guatemalencs, mexicans són els que cavalquen ara La Bestia. Com diu Solalinde, «ja no busquen, com els homes, millors oportunitats; el que volen és sobreviure». El que es trobaran al llarg del calvari mexicà es veu aquests dies a la gran pantalla, i amb una tendresa inusitada, en una dotzena de pel·lícules sobre la penosa travessia sobre els vagons del tren. El realitzador novell espanyol Diego Quemada, a qui Solalinde qualifica de poeta, triomfa amb La jaula de oro, film en què narra la terrible aventura de tres d'aquests nens.