TENSIÓ MOSCOU-OCCIDENT

Rússia envia militars a Líbia per controlar les migracions a Europa

Diversos mitjans informen que Moscou envia carregaments militars al seu aliat Khalifa Haftar en vaixells amb banderes de conveniència malgrat l'embargament de l'ONU i desplega tropes a l'est del país

La creixent influència del Kremlin a l'estat nord-africà li obre la porta a controlar "com una aixeta" l'emigració cap a Europa, a instal·lar-hi bases militars i a accedir a substanciosos contractes energètics

zentauroepp45425039 russian president vladimir putin and foreign minister sergei181011205735

zentauroepp45425039 russian president vladimir putin and foreign minister sergei181011205735 / Sergei Karpukhin

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot i que el Kremlin desmenteixi informacions reiteradament, no aconsegueix contrarestar el  constant degoteigque s’ha anat publicant en la premsa internacional. A finals de l’estiu passat, les autoritats de Tunísia van enviar de tornada a Rússia un vaixell de càrrega amb bandera del Panamà que havia recalat al port mediterrani de Sfax per ser reparat, segons va informar llavors ‘Middle East Monitor’.

Quan elsagents de duanes tunisiansvan inspeccionar el barco, van trobar-hi29 contenidorsambmaterial militarde fabricació russa capaç d’equipar unes300 persones, a més de66 vehicles militars, un carregament que tenia com a destinació la milícia encapçalada pel generalKhalifa Haftar, l’home fort a l’est de Líbia. Aquest antic oficial de l’Exèrcit deMoammar al-Gaddafiés recolzat pelKremlin, elsEmirats Àrabs UnitsiEgipte, i està enfrontat al Govern amb seu a Trípoli del primer ministreFayez al-Sarraj, reconegut per la comunitat internacional. Qualsevol carregament d’armes que li sigui remès viola els termes de l’embargamentdecretat pel Consell de Seguretat de l’ONU el 2011, a l’inici de la guerra civil, per limitar els efectes del conflicte en la població.

El Kremlin no sembla escatimar esforços per apuntalar el seu aliat en el turbulent estat nord-africà. La presència de tropes d’elit russes en països com Egipte, veí de Líbia, va ser detectada fa un any, en un moment en què els homesde Haftar, que controlen l’est del país, estaven a la defensiva i perdien terreny. No obstant, fa només uns dies, tant la premsa britànica com la russa es feien ressò de l’enviament de desenes de tropes d’elit i d’agents delDepartament Central d’Intel·ligència, el servei militar d’intel·ligència, més conegut com a GRU, al mateix territori libi. "L’enviament va començar fa uns mesos", afirma la publicació ‘online’ ‘RBK’‘RBK’, citant "fonts pròximes al Ministeri de Defensa" rus, una informació confirmada posteriorment també des de la mateixa Líbia. 

Els 'mercenaris’ de Wagner tornen a aparèixer

Segons ha filtrat la intel·ligència britànica a ‘The Sun’, Rússia compta ja ambdues basesen territori libi, concretament, a les ciutats portuàries deTubruqiBengasi, tot i que, això sí, de forma encoberta, regentades pel ja conegutgrup Wagner, una milícia paramilitar que ja ha actuat en els conflictes de Síria i l’est d’Ucraïna en ajuda dels aliats de Moscou, i que sobre el paper està a mans privades, tot i que moltes veus afirmen que, en realitat, despatxa directament amb el Ministeri de Defensa rus.

Després de la campanya militar a Síria, que ha impedit la caiguda del règim de Bashar al-Assad, Rússia no oculta ja que ha centrat la seva atenció cap a Líbia, el principal país de trànsit de la immigració subsahariana amb destinació a Europa. Una font governamental britànica ha assegurat al tabloide londinenc que lacreixent influència russaen l’estratègic estat nord-africà li podria permetre controlar “com una aixeta” el flux de sense papers cap al sud d’Europa.         

Si es confirma, això no serà més que una repetició de latàcticaque va fer servir l’Exèrcit rus a Síria durant algunesfases de la contesa civil, durant les quals va ser acusada tant per l’OTAN com per oenagés dels drets humans de convertir els refugiats sirians en una “arma de guerra” contra la Unió, bombardejant deliberadament objectius civils com hospitals i escoles per provocar una onada migratòria sobre les fronteres comunitàries, tot i saber les disputes que això generava entre els països membres. 

Notícies relacionades

El petroli i l’expansió militar russa al Mediterrani sóndos objectius més que sembla persegueixi Rússia a Líbia. En un article publicat a la revista ‘Foreign Policy’ titulat "Dins del joc de poder de Rússia a Líbia", els acadèmics Lincoln Pigman i Kyle Orton expliquen que Moscou espera que el seu aliat Haftar "guanyi prou poder polític" com per garantir a Rússia un lloc de privilegi en els "possibles acords econòmics", amb especial èmfasi en el sector del petroli, "una àrea de cooperació especialment lucrativa".

A més, compten que el general libi els permeti “consolidar la seva posició militar al mar Mediterrani, cosa que permeti a Moscou projectar el seu poder a prop de les costes europees” i reactivar l’oferta realitzada el 2008 pel difunt Gaddafi d’obrir una base naval a Líbia.