ALERTA ALS EUA

L'huracà 'Michael' deixa un rastre de devastació a Florida

La tempesta deixa centenars de cases destrossades i dos morts mentre avança cap a les Carolines

zentauroepp45426125 columbia  sc   october 11  a fallen tree rests on a house af181011194719

zentauroepp45426125 columbia sc october 11 a fallen tree rests on a house af181011194719 / Sean Rayford

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’huracà 'Michael' ha complert les prediccions més malastrugues. En va tenir prou amb 10 hores d’extrema exhibició de força perquè la vida de desenes de milers de persones alnord-oest de Florida quedés completament polvoritzada, convertida en un garbuix de destrucció. Després d’una nit aterridora, les imatges aèries de les televisions van mostrar un paisatge de guerra en localitats costaneres com ara Panama City i Mexico Beach, on el 'Michael' va tocar terra poc després del migdia de dimecres. Barris sencers van quedar fets miques per la crescuda de les marees i uns vents que es van acostar als 250 quilòmetres per horaDues persones han mort, una xifra gairebé miraculosa atesa l’extraordinària virulència de l’huracà.

Després de passar Florida, Geòrgia i partsd’Alabama, el 'Michael' avançava dijous camí de les Carolines, menys d’un mes després que el 'Florence' inundés extenses regions dels dos estats, matés 45 persones i deixés una gran quantitat de desplaçats. En la seva trajectòria ha perdut força. Ha sigut rebaixat a tempesta tropical, però continua deixant prou aigua i vent perquè el perill es mantingui. En els annals de les catàstrofes naturals, el 'Michael' ocuparà un lloc prominent. Al tocar terra a Florida, estava a punt d’adquirir la categoria 5, la màxima en l’escala que mesura els huracans, alimentat per una pressió atmosfèrica baixíssima i uns vents com poques vegades s’han vist des que hi ha registres. Aquesta suma de factors l’han convertit en elquart huracà més potent i devastador en la història dels Estats Units.

Muntanyes de runa

Les imatges que arriben de les costes de Florida, on hi ha més de 200 carreteres tallades pels arbres i els pals elèctrics abatuts, donen fe del seu poder de destrucció. Centenars de cases han sigut destruïdes a Mexico Beach, una localitat costanera de 1.200 habitants, i les que continuen dretes són esquelets atrofiats i envoltats de piles runa. Segons els mitjans locals, l’olor de gas impregna el paisatge i barcos i cotxes desballestats dificulten el pas.

Una cosa semblant al rastre que l’huracà ha deixat a Panama City, una petita ciutat de 36.000 habitants. “És difícil descriure amb paraules les dimensions de la catàstrofe a Panama City”, ha escrit en les xarxes socials Josh Morgerman, un veterà ‘caçador d’huracans’. “Sembla com si una bomba nuclear hagués esclatat a la ciutat. Estic completament desconcertat per l’escala de la destrucció”.La Casa Blanca ja ha declarat la zona catastròfica a Florida per mobilitzar com més aviat millor els fons federals per a la reconstrucció. Quatre hospitals i 11 asils d’ancians han hagut de tancar després d’haver patit seriosos desperfectes. Només a Florida, unes 400.000 persones estan sense llum.

A la recerca de més víctimes

“Mai he viscut res semblant”, li va dir al 'Miami Herald' un veí de Panama City. “Sonava com si 40 motors de reacció rugissin junts”. És aviat per tenir un diagnòstic fiable dels fets, perquè el radi de devastació s’estén per diversos estats. Els equips d’emergència treballen sense parar i queda molt perquè puguin comprovar si hi ha cossos a sota de la runa. Fins ara només s’han comptabilitzat dos morts. Un home va morir a Greensboro (Florida) després que un arbre aixafés la teulada de casa seva. A Geòrgia va morir una nena d’11 anys després que casa seva, una ‘motor-home’, fos aixafada per un torrent de runa, segons mitjans locals.

Notícies relacionades

El governador de Florida ha demanat a la població evacuada que no torni encara a les seves cases. “Tothom ha de mantenir-se allunyat de les carreteres. Hi ha pals de la llum tirats: no els toquin. Hi ha molts arbres abatuts: no es facin mal. Si utilitzen generadors, assegurin-se d’utilitzar-los correctament”, ha dit Rick Scott. El governador també ha volgut enviar un missatge d’optimisme a la població. “Ens recuperarem i ho farem treballant junts”.

El 'Michael' ha sorprès els meteoròlegs per la rapidesa amb què va passar de ser una tempesta tropical a un huracà de categoria 4. Ho va fer en només dos dies, la qual cosa gairebé no va deixar marge a les autoritats per conscienciar dels seus perills la població i mobilitzar els recursos necessaris per fer-li front.