POLÈMICA A ITÀLIA

Arrestat l'alcalde de Riace, símbol d'acollida, acusat d'immigració il·legal

Lucano està enfrontat a Salvini, que li ha bloquejat els fons destinats a projectes d'acollida en aquest poble

zentauroepp45296194 files  in this file photo taken on june 22  2011  riace mayo181002115857

zentauroepp45296194 files in this file photo taken on june 22 2011 riace mayo181002115857 / MARIO LAPORTA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde de la ciutat italiana de RiaceDomenico Lucano, està en arrest domiciliari sota l’acusació d’afavorir la immigració il·legal. Aquesta ciutat s’havia convertit en un símbol de l’acollida de la immigració a Itàlia.

Segons els mitjans de comunicació italians, a l’alcalde se li va comunicarl’arrest  durant la nit i també se l’acusad’irregularitats en la concessió de les contractes del servei de recollida d’escombraries.

En una nota de la fiscalia de Locri s’explica que les mesures s’han emès després d’una investigació sobre la "gestió dels fons del Ministeri de l’Interior i de Delegació de Govern de Reggio Calabria a l’Ajuntament de Riace per al’acollida dels refugiats i sol·licitants d’asil polític".

Bloqueig de fons

L’alcalde, juntament amb la seva companya sentimental, Tesfahun Lemlem, a qui s’ha comunicat la prohibició de permanència a Itàlia, van violar algunes normatives per fer obtenir a immigrants els documents per seguir a Itàlia, entre els quals, matrimonis de conveniència, informa la premsa de Calàbria.

En els últims mesos Lucano havia mantingut un enfrontament amb el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que havia bloquejat els fons destinats a projectes d’acollida a Riace després dels problemes de justificació de les despeses denunciats per la Delegació de Govern. Després d’aquests enfrontaments va començar la investigació de la fiscalia que ha conclòs amb aquesta detenció. 

Model de repoblació

El model aplicat a Riace d’acollida als immigrants havia donat la volta al món. L’alcalde d’aquesta localitat, amb un important problema de despoblació, s’havia abocat a l’acollida d’immigrants per repoblar les cases abandonades de Riace, on ara viuen centenars d’estrangers.

Les cases abandonades havien sigut restaurades amb els fons europeus per donar una vivenda als immigrants, que s’havien instal·lat al país i creat feina amb tallers artesanals i es van obrir nous restaurants. Altre cop el poble tenia una escola bressol i una escola on s’impartien diversos idiomes.

Notícies relacionades

El renéixer de Riace va ser fins i tot el tema d’un documental del 2010 del cineasta alemany Wim Wenders titulat Il Volo, en què explicava la història de com Lucano havia aconseguit que el seu poble sobrevisqués gràcies a l’eficaç projected’acollida  de refugiats, donant-los empara a les cases abandonades del municipi

El 2016, la revista Forbes el va incloure entre els 40 líders mundials més influents i l’estiu passat l’alcaldessa de Barcelona (Espanya), Ada Colau, va visitar el poble italià i va destacar el seu "exemple de bona política en l’acollida" de refugiats i també d’"integració i lluita contra la xenofòbia".