catàstrofe natural

Indonèsia eleva a 832 el nombre de víctimes de tsunami

L'onada gegant ha arrasat zones senceres de la ciutat de Palu

jadi-tadi-setelah-gempadonggala-yang-beritanya-sudah-banyak-beredar-itu-temen-saya-masih-b / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Els més pessimistes presagis es van complint al pas de les hores. La factura del sisme i el tsunami que va assolar Indonèsia divendres ja arriba als 832 morts, ha revelat aquest diumenge l’Agència de Gestió de Desastres Naturals del país del sud-est asiàtic. La xifra suposa el doble de l’anunciada dissabte i és més que probable que els morts es comptin “per milers” en els pròxims dies perquè hi ha zones a les quals encara no s’ha pogut accedir, ha advertit el vicepresident, Jusuf Kalla.

El tsunami, amb onades de fins a sis metres, va arrasar zones senceres de la ciutat de Palu, capital de la província central de Sulawesi. També va castigar la ciutat de Donggala. Els temors es concentren ara en aquesta ciutat, a tot just 80 quilòmetres de l’epicentre, ha alertat Jan Gelfand, responsable de la Creu Roja a Indonèsia. “No hem sentit encara ni una paraula des de Donggala i és extremadament preocupant. Hi ha més de 300.000 persones que hi viuen. Això ja és una tragèdia, però podria ser molt pitjor”, ha declarat aquest matí. Els accessos i les comunicacions han quedat tallades a la zona per la caiguda de les línies elèctriques i els equips de rescat tenen seriosos problemes per arribar.

Onada gegant contra la costa

La major part de les víctimes comptabilitzades es concentren a Palu. Un vídeo gravat amb un mòbil des d’un aparcament mostra l’impacte d’una onada gegant contra la costa i com arrasa tot el que troba al seu pas mentre els veïns corren a la desesperada i demanen ajuda a crits. Vivendes, hospitals, centres comercials, hotels i ponts han quedat fets malbé. També una mesquita, atacada pel tsunami a l’hora de les pregàries vespertines, quan estava atapeïda.

“El tsunami va arrossegar cotxes, arbres, cases, va colpejar tot el que hi havia a terra”, ha descrit Sutopo Purwo Nugroho, portaveu de l’agència. El tsunami va avançar a mar obert a velocitats de 800 quilòmetres per hora abans de colpejar la costa, ha afegit.

Almenys 540 persones han resultat ferides de gravetat, segons fonts oficials. Els hospitals amb prou feines donen l’abast amb la contínua arribada de víctimes i moltes són tractades en llits a l’aire lliure. Komang Adi Sujendra, director de l’hospital Undata de Palu, ha demanat tota l’ajuda possible. “Necessitem metges, medicines i llençols”, ha aclarit. Malàisia i Austràlia ja han ofert la seva col·laboració.

Tasques de rescat

Els equips de rescat s’afanaven aquest matí en extreure els supervivents que demanaven auxili entre les ruïnes de l’Hotel Roa Roa. Les tasques es duen a terme de forma artesanal, sense la maquinària pesada aconsellable. Cinc clients havien sigut rescatats al migdia de la cinquantena que l’habitaven quan va ser colpejat pel tsunami.

Les autoritats també temen per la sort de centenars de locals que es van veure sorpresos per l’onada quan preparaven un festival a la platja que havia de començar divendres. En les últimes hores s’han escoltat crítiques cap a l’agència geofísica nacional per haver aixecat l’alarma del tsunami tan sols 34 minuts després d’haver-la emès. Les autoritats han al·legat que van seguir el protocol estàndard i es van basar en les dades del sensor de marees més pròxim, a uns 200 quilòmetres de Palu.

Notícies relacionades

El president indonesi, Joko Widodo, que visitarà avui la regió, ha ordenat a l’Exèrcit que participi en les tasques de rescat i ajudi les víctimes. Alguns vols amb ajuda humanitària han aconseguit aterrar a l’aeroport de Palu malgrat els greus danys que van patir les instal·lacions.

Indonèsia ja va patir aquest estiu una sèrie de terratrèmols a la seva illa turística de Lombok que van deixar uns 550 morts. El país s’assenta sobre el “cinturó de foc”, una zona on la fricció de plaques tectòniques estimula els terratrèmols. Un de 9,1 graus amb epicentre davant la costa de Sumatra va generar un tsunami que va deixar gairebé 230.000 morts a 13 països del sud-est asiàtic el 2004. Més de la meitat es van registrar en Indonèsia.