DEBUT DIPLOMÀTIC
Sánchez alerta l'ONU contra els "missatges nacionalistes"
En el seu primer discurs davant de l'Assemblea General demana "empatia" i "lideratges capaços de construir consensos"
El president espanyol es defineix de "feminista" i ofereix un compromís humanista amb el multilateralisme
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez va debutar aquest dijous a la tarda davant del’Assemblea General de les Nacions Unides, l’àgora mundial principal de la diplomàcia. Ho va fer amb un discurs guiat per un compromís del seu Executiu amb els valors de l’organització, pelmultilateralisme i per un“humanisme del segle XXI”. I en l’arrencada va fer una declaració d’intencions amb sentit global que, amb paraules similars, ha estat utilitzant en els últims quatre dies a Nova York per explicar l’actitud del seu govern sobre la relació amb Catalunya,
“Aquest temps no requereix missatges nacionalistes o excloents”,va dir. “És el moment de forjar un nou lideratge cooperatiu des de la voluntat, no només d’escoltar l’altre, sinó d’entendre el perquè de les seves raons; d’assumir, amb un profund sentit del’empatia que ningú, per si sol, té el monopoli de la veritat. Necessitem lideratges capaços de construir consensos i forjar acords, de trobar solucions aprofitant sinergies”.
En qualsevol cas el focus de la intervenció, que va realitzar en espanyol, una de les sis llengües oficials de l’ONU, va estar centrada a presentar Espanya i el seu govern com una força de progressisme. De fet unes de les seves primeres paraules van ser per felicitarMaria Fernada Espinosa, l’equatoriana que és la primera dona llatinoamericana que presideix l’Assemblea. “Soc un polític feminista”,va declarar Sánchez. “Aquest és el temps de les dones”.
Als antípodes de Trump
Com molts dels altres líders mundials que han pres el podi abans que ell aquests dies, Sánchez es va situar als antípodes del discurs aïllacionista i patrioter que va oferir dimarts Donald Trump. Va comprometre Espanya, per exemple, amb la lluita contra el canvi climàtic, amb l’Agenda 2030, que marca objectius de desenvolupament sostenible, i va defensar el Tribunal Penal Internacional, que Trump va assaltar, dient que la seva feina “és insubstituïble”.
Sánchez també va marcar clares diferències no només amb Trump sinó amb països europeus on s’està atiant l’odi a l’immigrant, denunciant els que veuen “com l’única recepta per a les incerteses del nostre temps el retorn a la falsa calma de les fronteres i la renúncia a l’acció col·lectiva. Ja sabem on condueixen aquestes idees”,va afegir.
Reconeixent que “no hi ha dreceres ni solucions immediates”per a desafiaments com la crisi dels refugiats i les migracions, Sánchez es va mostrar“orgullós” de la societat espanyola, assegurant que “no s’ha deixat radicalitzar sota un discurs xenòfob i basat en la cultura de la por del que és diferent” i va recordar el cas de l’acollida de l’'Aquarius', explicant-lo “tant perquè la legislació internacional ho exigeix com perquè és un imperatiu moral”.I va explicar que enfront “de la imatge de països fortalesa, de narratives excloents i xenòfobes” reivindica “idees de solidaritat, humanitat i respecte”.
Gibraltar i el Sàhara
Notícies relacionadesCom sempre passa en els discursos d’Espanya davant de l’ONU, Sánchez també va abordar a l’Assemblea la situació de Gibraltar. En el seu cas, va mostrar el seu desig que s’aprofiti el ‘brexit’ perquè la nova relació [...] aporti prosperitat i beneficiï tota la regió, els gibraltarenys i l’àrea més àmplia del Camp de Gibraltar”. I respecte al Sàhara Occidental, va mostrar la voluntat de col·laborar-hi “per aconseguir una solució política, justa i duradora i mútuament acceptable que prevegi la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental”.
El missatge final de Sánchez va ser defensar Espanya com “una democràcia plena”, que celebra el 40è aniversari de la Constitució compromesa amb una “renovada aposta pel multilateralisme”i va aspirar que la pròxima dècada “representi la victòria del consens i la derrota dels que només pretenen escoltar la seva pròpia veu”. I es va acomiadar citant León Felipe: “El que importa no és arribar sols i els primers, sinó arribar tots junts i a temps”.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"