RESOLUCIÓ HISTÒRICA

L'adulteri deixa de ser delicte a l'Índia

El Tribunal Suprem sentencia contra una llei que només permetia al marit denunciar la relació extramatrimonial de la parella amb un altre home

A woman reacts at a protest against the rape of an eight-year-old girl, in Kathua, near Jammu and a teenager in Unnao, Uttar Pradesh state, in New Delhi, India April 12, 2018. REUTERS/Cathal McNaughton

A woman reacts at a protest against the rape of an eight-year-old girl, in Kathua, near Jammu and a teenager in Unnao, Uttar Pradesh state, in New Delhi, India April 12, 2018. REUTERS/Cathal McNaughton / CATHAL MCNAUGHTON (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem indi ha fet un pas més cap a la igualtat de la dona a l’Índia al declarar inconstitucional una llei del segle XIX contral’adulteri, que tractava la dona com un objecte i només permetia al marit denunciar la relació extramatrimonial de la parella amb un altre home.

L’article 497 del Codi Penal indi, de gairebé 160 anys d’antiguitat, assenyala que l’individu que mantingui relacions sexuals amb la "dona d’un altre home, sense el consentiment" del marit, serà declarat culpable d’adulteri, "amb una pena que es podrà estendre fins als 5 anys" i no es culparà la dona com a "còmplice".

Aquesta llei va ser tombada per una sala del Tribunal Suprem, composta per cinc jutges i encapçalada pel president del màxim òrgan judicial, Dipak Misra, que va declarar l’article 497 inconstitucional.

"La dona no pot ser tractada com un bé més i ja és hora de dir que el marit no és l’amo de la seva dona", ha explicat el president del Suprem, Dipak Misra. La sentència sí que reconeix que l’adulteri pot ser motiu de divorci "sense cap ombra de dubte".

Els jutges l’han considerat arcaica, inconstitucional i contrària a la llibertat personal, especialment de les dones. Segons Misra, implica "castigar persones infelices", informa la cadena NDTV.

Connivència

Notícies relacionades

La llei establia fins ara penes de fins a cinc anys de presó per als homes que mantinguessin una relació amb una dona "sense el consentiment o la connivència" del marit. No es preveien mesures contra les dones, ja que es considerava que eren les víctimes de la relació.

Els que encara defensen els càstigs per adulteri afirmen que és una eina per garantir la santedat del matrimoni. El Tribunal Suprem va avalar la llei el 1954 argumentant que "s’accepta comunament que és l’home que sedueix i no la dona".

Temes:

Índia Masclisme