Negocis amb l'Iran

Pompeo diu que els EUA estan "profundament decebuts" amb la UE

El secretari d'Estat de Trump critica la intenció de Brussel·les d'eludir les sancions imposades per Washington a l'Iran per protegir les empreses europees amb interessos a l'Estat persa

zentauroepp41766301 file photo     cia director mike pompeo delivers remarks at 180130112110

zentauroepp41766301 file photo cia director mike pompeo delivers remarks at 180130112110 / LEAH MILLIS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va dir que el seu Govern està "profundament decebut" pel canal que la Unió Europea (UE) crearà per facilitar els negocis amb l’Iran i evitar així les sancions imposades per Washington, després de la seva sortida de l’acord nuclear amb Teheran.

"Desafortunadament, la nit passada em vaig sentir pertorbat i profundament decebut al sentir que algunes de les parts de l’acord [nuclear amb l’Iran] estan creant un sistema especial de pagaments per saltar-se les sancions dels Estats Units", va dir Pompeo en un esdeveniment a Nova York.

Patrocinant el terrorisme

Va considerar, a més, que aquesta mesura és una de les més "contraproduents imaginables per a la pau regional i global", ja que és una manera de continuar mantenint i encoratjant l’actitud del govern iranià.

"Donant fons al Govern, estan solidificant l’Iran com a primer patrocinador del terrorisme, permetent al règim iranià continuar exportant la revolució i fent aquest règim fins i tot molt més ric, mentre la gent pateix. M’imagino els corruptes aiatol·làs rient aquest matí", va expressar.

El cap de la diplomàcia nord-americana va afirmar que la decisió de la UE és "encara més inacceptable" a causa de les activitats que, segons el parer dels Estats Units, l’Iran promou a Europa mitjançant el seu recolzament a grups terroristes com el libanès Hezbol·là.

L’actitud de la UE

Les declaracions de Pompeo suposen la primera reacció de Washington a l’anunci que va fer dilluns la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, sobre la creació d’una entitat especial per facilitar els negocis amb l’Iran.

Mogherini va fer aquest anunci després de reunir-se amb l’Iran i les cinc potències que continuen recolzant el pacte (Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya), en els marges de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Notícies relacionades

Durant els últims mesos, Brussel·les ja havia fet alguns passos per protegir les empreses europees de les sancions nord-americanes contra l’Iran i permetre que continuïn fent negocis allà.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va decidir aquest any retirar el seu país de l’acord nuclear i reimposar una sèrie de sancions que s’havien eliminat i que podien afectar empreses d’altres països que fessin negocis al país persa.