tensió a l'orient pròxim

L'Iran promet una resposta «mortal» als autors de l'atemptat que va deixar 25 morts

Teheran acusa un grup rebel àrab, els EUA i els seus aliats del Golf de l'atac de dissabte en una desfilada militar a la ciutat d'Ahvaz

zentauroepp45144533 fotodeld a  abd08  teher n  ir n   22 09 2018   el president180923175451

zentauroepp45144533 fotodeld a abd08 teher n ir n 22 09 2018 el president180923175451 / ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L’Iran ha acusat avui un grup opositor àrab com a autor material de l’atac que ahir va matar 25 persones a la ciutat iraniana d’Ahvaz durant una desfilada militar, i un país del Golf Pèrsic d’haver-lo orquestrat. A més, ha culpat els EUA i els seus aliats del Golf d’haver propiciat la matança i ha advertit que no quedarà sense resposta. En l’atemptat van morir nens i dotze membres dels Guardians de la Revolució, un cos d’elit que ha jurat una revenja “mortal i inolvidable”.

“En coneixem els autors i instructors (de la matança) i, sense cap dubte, l’Iran no deixarà aquest vessament de sang sense resposta”, ha assegurat el president iranià, Hassan Rouhani, per a qui la identitat dels responsables de l’atac està “completament clara”. Tot i que no l’ha revelat, probablement es referia a l’Aràbia Saudita, el seu gran rival a l’Orient Mitjà

.“tots aquests petits països mercenaris que veiem en aquesta regió estan avalats per Amèrica. Són els americans els que els instiguen i els donen tots els mitjans necessaris per cometre aquests crims”, ha remarcat Rouhani abans de viatjar a Nova York per assistir al’Assemblea General de l’ONU.

Descartada l’autoria de l’Estat Islàmic

El règim dels aiatol·làs considera que països del Golf com l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Bahrain patrocinen el Moviment de Lluita Àrab per a l’Alliberament d’Ahvaz, Al-Ahvaziya, un grup nacionalista àrab que advoca per la creació d’un estat a la província de Khuzestan i que va reivindicar l’atac. 

Rouhani va descartar la reivindicació de l’atemptat, que va causar també 60 ferits, per part del grup gihadista Estat Islàmic (EI), l’agència de propaganda del qual, Amaq, es va equivocar inicialment al citar el lloc dels fets i va dir que Rouhani era allà sense que fos cert.

Segons el president iranià, durant la guerra entre l’Iran i l’Iraq (1980-1988), Ahvaziya va estar vinculat amb el règim iraquià de Saddam Hussein i, després de la mort del dictador, “va canviar d’amos i un país del Golf Pèrsic es va fer càrrec dels seus assumptes financers, armamentístics i polítics”.

“Amèrica actua com un pinxo”

Amèrica actua com un pinxo respecte a la resta del món i pensa que ho pot fer basant-se en una força brutal”, ha dit Rouhani. “Però el nostre poble resistirà i el govern està disposat a confrontar Amèrica. Superarem aquesta situació (sancions contra l’Iran) i Amèrica es penedirà d’haver escollit el mal camí”, ha recalcat el president.

Notícies relacionades

El ministeri d’Exteriors iranià va convocar ahir els ambaixadorsd’Holanda i Dinamarca en protesta per la presència en aquests països d’alguns membres d’Ahvaziya, que en el passat va cometre altres atacs.

També va convocarl’encarregat de negocis britànic al considerar inacceptable que el portaveu d’Ahvaziya assumís l’autoria de l’atac a través d’una cadena de televisió amb seu a Londres, Iran International.