CONTROVÈRSIA A FRANÇA

El jutge demana un test psicològic a Le Pen per publicar fotos de gihadistes morts

El tribunal reclama als forenses que determinin si la política ultradretana pateix "anomalies mentals"

zentauroepp45117903 file   in this june 1  2018 file photo  french far right lea180920165620

zentauroepp45117903 file in this june 1 2018 file photo french far right lea180920165620 / Laurent Cipriani

1
Es llegeix en minuts

La ultradretana francesa Marine Le Pen, líder del partit Agrupació Nacional, ha denunciat que un tribunal ha ordenat sotmetre-la a un examen psiquiàtric per haver publicat a Twitter fotos d’execucions del grup gihadista Estat Islàmic (EI).

"Per haver denunciat els horrors de #Daesh en tuits, ¡la 'justícia' em sotmet a un examen psiquiàtric! ¿Fins on arribaran?", va denunciar en aquesta mateixa xarxa social, en la qual va penjar la notificació judicial. Le Pen va publicar el desembre del 2015 en el seu compte de Twitter imatges d’execucions practicades per EI com a resposta a un periodista francès que havia comparat aquest grup terrorista amb el Front Nacional, l’anterior nom de la seva formació.

Anomalies

"Això és l’EI", va assenyalar en el seu controvertit missatge, abans de retirar una de les tres imatges, la de la decapitació del periodista James Foley, a petició de la família d’aquest reporter nord-americà. La notificació del Tribunal de Gran Instància de Nanterre, als afores de París, amb data de l’11 de setembre passat, sol·licita al metge designat establir si la infracció que se li imputa està en relació amb "elements factuals o biogràfics de la interessada".

Notícies relacionades

El tribunal també demana al facultatiu determinar si en el moment en què va publicar aquestes fotos patia algun problema psíquic que va poder afectar el "control dels seus actes" i si la política ultradretana està en capacitat d’entendre les preguntes que se li fan o pateix"anomalies mentals o psíquiques".

"És totalment al·lucinant. Aquest règim comença veritablement a fer por", ha denunciat avui Le Pen, l’eventual condemna de la qual, per "difusió d’un missatge violent", podria suposar-li fins a tres anys de presó i 75.000 euros de multa.