NEGOCIACIÓ DEL 'BREXIT'

Els líders de la UE es revolten contra May i exigeixen avenços per a l'octubre

Tusk confirma que hi haurà cimera extraordinària al novembre però només si hi ha prou avenços en la negociació

zentauroepp45116114 britain s prime minister theresa may arrives for a family ph180920181645

zentauroepp45116114 britain s prime minister theresa may arrives for a family ph180920181645 / LISI NIESNER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez, enviada especial

Hi haurà repesca al novembre, en forma de cimera extraordinària sobre el 'brexit' per liquidar l’acord de divorci amb el Regne Unit, però només si els governs europeus constaten prou avenços en la negociació durant el Consell Europeu que tindrà lloc el 18 i 19 d’octubre a Brussel·les. El president de la UE, Donald Tusk, va arribar dimecres a la cimera informal de Salzburg (Àustria) disposat a donar a la primera ministra britànica, Theresa May, la flexibilitat que demana però els caps d’Estat i de Govern de la UE han marcat el pas: el pla britànic és inacceptable i la data clau ha de ser l’octubre.

“El moment de la veritat serà el Consell Europeu de l’octubre. A l’octubre esperem màxims progressos i resultats en les converses del ‘brexit’. Després decidirem si es donen les condicions per convocar una cimera extraordinària al novembre per finalitzar i formalitzar l’acord. Sense un gran final a l’octubre, no hi haurà cimera especial al novembre”, ha anunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ha esmentat com a possible data el 17 i 18 de novembre però sense arribar a convocar-la.

Tot i que la proposta britànica coneguda com a pla Chequers conté elements positius en els seus termes actuals és absolutament inacceptable. “Hi ha les quatre llibertats, el mercat únic, i per això no podem acceptar la proposta del pla Chequers”, ha explicat Tusk que admet que no funcionarà perquè soscava el mercat interior. Un missatge calcat al d’altres dirigents europeus com el francès Emmanuel Macron que també ha remarcat que el pla “no és acceptable” perquè no es respecta la integritat del mercat únic.

Theresa May torna, per tant, a Londres amb les mans buides i una sensació de màxima pressió, tant en l’àmbit europeu com intern. D’aquí deu dies afronta un complicat congrés del partit conservador britànic, a Birmingham, que pot minar encara més la seva ja debilitada capacitat negociadora. Conscients d’això i de l’escàs temps que queda per evitar tancar la negociació sense acord, els 27 no han volgut cedir ni un mil·límetre.

La prioritat, Irlanda

La prioritat de la negociació continua sent garantir que no hi haurà una frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, amb controls fronterers que puguin malmetre els acords de pau de Divendres Sant. I ara com ara els plans britànics no ho garanteixen. “Fa falta més que bona voluntat. Tenim la sensació que l’ambient és més propici que fa tres setmanes. Però per arreglar la qüestió irlandesa necessitem garanties clares i una solució transparent”, ha reclamat Tusk.

Notícies relacionades

La solució plantejada per la UE, mantenir Irlanda del Nord alineada a la normativa europea i, per tant, dins del mercat interior, ha sigut fins ara rebutjada per Londres i Brussel·les, el seu negociador en cap, Michel Barnier, continua esperant alternatives imaginatives. “No hi ha cap contraoferta sobre la taula en aquests moments que aconsegueixi el que hem de fer i respecti la integritat del Regne Unit i el resultat del referèndum”, ha insistit May que ha anunciat la seva intenció de moure fitxa aviat. “No pot fer un acord de retirada sense una solució legalment operativa per a la frontera irlandesa però aquesta solució no pot dividir el Regne Unit en dos territoris duaners. Presentarem les nostres pròpies propostes en poc temps”, ha avisat.

Solució per a Gibraltar

Un altre element per resoldre, vital en aquest cas per a Espanya, és Gibraltar. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat als seus col·legues l’estat de les converses i ha anunciat que confia a arribar a un acord també a l’octubre. “Diria que soc optimista”, ha assegurat admetent que queden “algunes complicacions” per resoldre. Entre aquests serrells: la cooperació judicial i policial, temes mediambientals, fiscals i el tabac.