POLÈMICA ELECTORAL A RÚSSIA

El frau en favor del candidat de Putin obliga a repetir les eleccions en una important regió del Llunyà Orient rus

L'aspirant comunista liderava el recompte de vots amb el 95% escrutat, tot i que al final es va declarar vencedor el governador sortint, de Rússia Unida

zentauroepp45104584 russian president vladimir putin looks through the scope as 180919204942

zentauroepp45104584 russian president vladimir putin looks through the scope as 180919204942 / ALEXEY NIKOLSKY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

És una cosa que no passa cada dia en la Rússia de Vladímir Putin. Les autoritats electorals del territori de Primórie, al Llunyà Orient rus, a més de 6.000 quilòmetres de Moscou, s’han vist obligades a invalidar aquest dijous les eleccions a governador a causa de les irregularitats registrades durant el recompte de vots. Els nous comicis se celebraran en un termini de tres mesos, període de temps en què les forces progovernamentals hauran de trobar un nou candidat en vista de l’evidència que el governador sortint, Andrei Tarasenko seria derrotat per l’aspirant comunista, Andrei Ixenko en aquesta important regió del país. 

El que va passar a Primórie el cap de setmana passat és un nou símptoma que el descontentament originat per la reforma del sistema de pensions, amb importants increments en l’edat de jubilació d’homes i dones, continua estenent-se en la societat russa, tot i que de moment no sembli representar una amenaça important per al monopoli de poder que exerceix Rússia Unida, el partit del president Vladímir Putin, i el seu impopular primer ministre, Dmitri Medvédev. Ens hem remuntar al 2002 a la regió de Krasnoiarsk (Sibèria) per trobar un precedent d’elecció regional invalidada.

Quan s’havia escrutat el 95% dels vots, l’esquerrà Ixenko mantenia un substancial avantatge sobre l’oficialista Tarasenko, de gairebé sis punts. No obstant, en un esprint que ha suscitat la incredulitat d’observadors i periodistes, l’aspirant de Rússia Unida es va imposar finalment per una mica més d’un punt de diferència quan va finalitzar el recompte. Això significa que la pràctica totalitat dels últims 15.000 vots escrutats van anar finalment a parar Tarasenko.

Els comunistes s’hi oposen

La solució de repetir els comicis, suggerida dimecres des de Moscou per la presidenta de la Comissió Electoral Central, Ella Pamfílova, no satisfà els comunistes. Ixenko ja ha anunciat que acudirà als tribunals, ja que es considera el veritable vencedor de la contesa electoral. "Hi estic en totalment en contra, perquè penso que els habitants de Primórie ja van elegir governador el 16 de setembre", ha assegurat Ixenko en declaracions recollides per Interfax. En els últims dies, centenars de simpatitzants comunistes s’han concentrat davant de les seus oficials a Vladivostok per protestar contra el desenvolupament de l’escrutini, mentre que el líder comunista Guennadi Ziugánov, arremetia contra l’"anarquia criminal" imperant a la regió.

La premsa liberal russa qualifica el desenvolupament dels comicis a governador a Primórie com "l’escàndol” (electoral) més gran que ha viscut el país des de les eleccions parlamentàries del 2011, que van suscitar una onada de protestes durant mesos i que constitueixen el principal desafiament a què s’ha enfrontat el president, Vladímir Putin, des de la seva arribada al poder el 2000. "Per primera vegada des del 2011 els observadors i els militants del partit han parlat de falsificació massiva d’uns resultats d’una votació", ha valorat el rotatiu 'Védomosti'.

I és que aquestes eleccions regionals del 2018 estan posant a prova les costures del sistema. Diumenge vinent se celebra la segona volta dels comicis a governador en tres subjectes federals més, amb candidats no oficialistes situats al capdavant en dos, i és possible que es repeteixin les denúncies de frau durant el recompte de vots.     

  

    

   

Notícies relacionades