crisi a Berlín

Merkel aparta el cap de la intel·ligència alemanya pels seus vincles amb la ultradreta

Maassen, qui va acusar la premsa d'inventar-se les agressions racistes de Chemnitz, serà ascendit a secretari d'Estat del Ministeri de l'Interior

zentauroepp45083125 files  in this file photo taken on september 12  2018  hans 180918180945

zentauroepp45083125 files in this file photo taken on september 12 2018 hans 180918180945 / ODD ANDERSEN

5
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Punt i seguit per al màxim responsable dels serveis d’intel·ligència domèstics alemanys, Hans-Georg Maassen. Després de convertir-se en el centre de totes les crítiques pels seus polèmics comentaris sobre les protestes de Chemnitz, en què va negar les persecucions de neonazis a ciutadans estrangers, el president de l’Oficina Federal de Protecció de la Constitució (BfV) ha sigut destituït del seu càrrec aquest dimecres.

No obstant, Maassen continuarà formant part del govern, ja que a partir d’ara ocuparà la secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, i quedarà sota el paraigua del seu principal defensor en l’executiu, Horst Seehofer, un ascens que ha indignat l’oposició. Aquest canvi de butaca ha sigut consensuat per la cancellera alemanya i presidenta de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Angela Merkel, la presidenta del Partit Socialdemòcrata (SPD), Andrea Nahles i el mateix Seehofer, president de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU). El seu substitut encara no ha sigut acordat.

Sospita fosca

Amb aquesta decisió l’executiu alemany aconsegueix apagar el foc originat la setmana passada pel mateix cap dels serveis secrets, que va assegurar que no hi va haver “caceres" d’immigrants i va acusar els mitjans de comunicació de fabricar aquesta història. “Hi ha bones raons per pensar que aquest és un cas de desinformació deliberada per distreure l’atenció pública sobre l’assassinat”, va explicar en una entrevista al tabloide ‘Bild’, el diari més venut del país.

Tot i que posteriorment va haver de retractar-se, les paraules de Maassen i la seva falta de proves van ser vistes com unaintromissió políticainacceptable per a gran part de l’arc parlamentari alemany. Socialdemòcrates, ecologistes, l’Esquerra i els liberals en van demanar el cap mentre que, segons va explicar el diari ‘Welt’, Merkel va fer saber als seus que també era partidària de la destitució. Seehofer el va defensar.

Amb un llarg historial controvertit a la seva esquena, l’estirabot de Maassen es va entendre com una mostra de la seva “bona disposició” amb el partit ultradretàAlternativa per a Alemanya(AfD), formació amb què ja se l’havia vinculat anteriorment. L’ombra de la sospita va créixer aquest agost quan un llibre escrit per una antiga directiva de les joventuts xenòfobes,Franziska Schreiber, destapava que Maassen havia donat consells a l’exlíder d’AfD,Frauke Petry, perquè esquivés el control de l’agència que va dirigir fins ahir.

Tensió en el govern

El pacte forjat ahir aBerlínpretén evitar conflictes majors en un Govern ja desgastat per les baralles internes. La recol·locació de Maassen a la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, per a la Construcció i la Pàtria –en la qual ja figuren vuit homes més– és una fórmula que permet satisfer parcialment les tres parts. Els socialdemòcrates aconsegueixen tombar el cap de la intel·ligència, els bavaresos el mantenen protegit i Merkel s’assegura la continuïtat del Govern.

Tot i així, latensióal si del quart Executiu de l’era Merkel és més que evident. Colpejat per la seva segona crisi interna en tot just mig any de Govern, res assegura un cessament real de les hostilitats i friccions entre els socis de la Gran Coalició. L’SPD es nega a conviure amb elto populista i electoralista de la CSU en matèria d’immigraciói lamenta que la cancellera, pressionada internament pels bavaresos, no actuï com els agradaria.

Prova d’això són les dures declaracions de l’expresident del Parlament Europeu i exlíder socialdemòcrataMartin Schulz, que no va dubtar ahir a carregar contra la retòrica “vergonyosa i inquietant” de Seehofer, de qui va vaticinar que “és qüestió de temps que sigui reemplaçat”. “Sempre arriba a les conclusions errònies”, ha explicat Schulz al muniquès ‘Süddeutsche Zeitung’. Paraules com les d’aquest pes pesant de l’SPD il·lustren un malestar que, segons veuen els experts, augura que Merkel no arribarà al final del mandat.

Influència ultradretana

La primera gran crisi de govern va esclatar a finals del mes de juny quan el ministre de l’Interior va amenaçar Merkel amb un tancament unilateral de les fronteres alemanyes si aquesta no aconseguia acords migratoris amb els seus socis europeus sobre la devolució de refugiats. Amb aquest xantatge obert, Seehofer feia l’ullet a l’AfD en un intent per evitar la fuga de vots de la CSU a la formació ultradretana que apunten tots els sondejos de cara a les eleccions bavareses del pròxim 14 d’octubre.

Nervis, cares llargues i copes de vi. L’amenaça de Seehofer i el temor d’una fractura que enfonsés el Govern van planar sobre reunions interminables que durant dies es van allargar fins a la matinada. Merkel va aconseguir pactes bilaterals amb 16 països de la UEperquè acceptessin la devolució demigrantsexpulsats per Berlín. Després d’oferir la seva dimissió, els falcons bavaresos el van convèncer per seguir al capdavant del ministeri i l’endemà va acordar amb la CDU obrir centres per a migrants a lafronterai agilitar les deportacions, un pacte a què, després d’aplicar matisos, es va afegir l’SPD.

Aquesta primera crisi va disparar el descontentament ciutadà amb el Govern, va accentuar la tendència a la baixa dels tres socis i va reforçar la posició de l’AfD, que va observar com la baralla entre els principals partits del país per la qüestió migratòria els feia la campanya sense haver de desgastar-se. Tancada la crisi al capdavant dels serveis secrets aquestes tres conseqüències continuen vigents. L’Alemanyaestable ha canviat el seu rumb des que la ultradreta condiciona i marca els passos de l’agenda política del país.

Indignació per l’ascens

El cessament del màxim responsable dels serveis secrets alemanys no ha sigut el que molts esperaven. L’acord assolit aquest dimarts per conservadors i socialdemòcrates en el Govern inclou la destitució de Hans-Georg Maassen, però també la seva reubicació en un altre lloc de rang més alt, la Secretaria d’Estat del Ministeri de l’Interior, un canvi que ha indignat l’oposició.

Notícies relacionades

“Això és inconcebible. Han perdut tot sentit de la decència”, ha lamentat Katrin Göring-Eckardt, líder parlamentària d’Els Verds. El que havia de ser un càstig a Maassen per la seva negligència s’ha convertit en una recompensa en forma d’ascens. Amb aquesta promoció el cap de la intel·ligència alemanya passa del rang B9 al B11, fet que suposa unaugment de salaride fins a 2.000 euros i ja supera els 13.000 euros mensuals.

Aquest canvi serà difícil d’explicar per a l’SPD, que, com ha els ha recordat l’ecologista, havia promès fer-lo fora. “No es pot simplement reciclar-lo”, protesta la dirigent de L’EsquerraSahra Wagenknecht. Aquesta preocupació també l’han compartit liberals com el diputatMarco Buschmann, que veu com la tensió i els equilibris interns del Govern han fet que es premiï el mal comportament de Maassen: “Qualsevol que causi problemes seguirà endavant”.