Putin i Erdogan acorden una zona desmilitaritzada a Idlib

Els dos dirigents frenen l'ofensiva del Govern sirià sobre l'últim bastió opositor

La decisió suposa una important victòria política per al president turc

zentauroepp45075783 russian president vladimir putin  right  and turkish preside180917200149

zentauroepp45075783 russian president vladimir putin right and turkish preside180917200149 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Turquia, Recep Tayyip Erdogan, han arribat a un acord per crear una zona desmilitaritzada a Idlib, que de moment suspènl’anunciada ofensiva del Govern sirià contra la província, que tenia el suport del Kremlin.

A la sortida d’una reunió que va durar més de quatre hores al balneari de Sotxi, Putin va anunciar que la zona militaritzada serà de fins a 20 quilòmetres d’amplada i dividirà les posicions de les tropes governamentals sirianes i l’oposició armada amb el suport de Turquia.

L’últim bastió opositor

El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, va matisar al respondre als periodistes que aquest acord suspèn els plans del Govern de Damasc per llançar una ofensiva contra la província d’Idlib, últim bastió de l’oposició siriana en què també s'amaguen milers de gihadistes.

"A proposta del president de Turquia, (s’ha acordat) replegar fins al 10 d’octubre d’aquesta zona (desmilitaritzada) l’armament pesant, tancs, sistemes d’artilleria dels grups opositors", ha remarcat Putin. Segons el cap del Kremlin, l’acord compromet Turquia a "retirar de la zona desmilitaritzada tots els combatent radicals, inclosos els del Front el Nusra".

"Al costat de Rússia emprendrem tots els esforços per liquidar tots els grups radicals en aquest territori", ha afirmat Erdogan. L’acord i la suspensió de l’ofensiva representen una gran victòria per al líder turc, que havia deixat clar que no retiraria les seves tropes de la província d’Idlib.

Al comparèixer davant de la premsa, Putin va admetre que les converses amb el seu col·lega turc van ser "tenses", però li va agrair el resultat aconseguit després d’un treball "constructiu".  

Els ministres de Defensa de Rússia i Turquia, que van participar en les converses, van firmar en presència de Putin i Erdogan un memoràndum que recull l’acord entre els dos líders. Els termes de l’acord seran traslladats en les pròximes hores al Govern del president sirià, Bashar al-Assad, va assenyalar Xoigú.

Notícies relacionades

"En general, aquesta actitud està recolzada pels dirigents de Síria. Aviat celebrarem consultes amb els dirigents sirians", va assegurar sobre això Putin.

La província d’Idlib, fronterera amb Turquia, aculluns tres milions de persones, entre elles un bon nombre d’opositors desplaçats d’antics feus insurgents que ja van ser conquistats per les forces governamentals sirianes. Ankara argumenta que una ofensiva militar contra aquesta regió podria significar una catàstrofe per a la població civil i desencadenar una nova onada de refugiats que intentarien posar-se fora de perill a Turquia.