guerra a Síria

Els civils d'Idlib es parapeten davant la imminent ofensiva militar d'Assad

Els bombardejos sobre la regió s'intensifiquen mentre la població d'aquesta regió, l'última en mans dels rebels, construeixen refugis i coves per protegir-se dels combats i els bombardejos de l'artilleria i dels mitjans aeris

zentauroepp44919107 a boy tries on an improvised gas mask in idlib  syria septem180906162741

zentauroepp44919107 a boy tries on an improvised gas mask in idlib syria septem180906162741 / KHALIL ASHAWI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

A l’espera de la reunió aquest divendres a Teheran dels presidents de Rússia, Vladímir Putin, Turquia, RecepTayyip Erdogan, i l’Iran, Hassan Rouhani, la població de la regió siriana d’Idlib es prepara per a la gran ofensiva militar del règim de Bashar al- AssadBashar al- Assad. En previsió d’un atac a gran escala, molts civils construeixen amb les seves pròpies mans refugis i coves als soterranis de les seves cases per amagar-se dels combats i d’uns bombardejos que s’han intensificat aquests últims dies.

Els atacs de l’aviació russa d’ahir van acabar amb la vida de 13 persones, segonsl’Observatori Siri dels Drets Humans (OSDH). Aquesta organització, amb base a Londres però amb informadors a la zona, ha confirmat que els bombardejos s’han repetit aquest dijous, sobretot a la zona sud d’Idlib. Els rebels, com a resposta, han llançat foc de morters a l’altre costat del front.

La tensió augmenta en una regió on hi malviuen 2,5 milions de civils atrapats, 1,4 dels quals desplaçats de guerra, que hi han arribat fugint dels avenços militars de Damasc. «Ens preparem amb el poc que tenim. Hem fet unes màscares primitives que podem posar-nos en cas que hi hagi un nou atac químic», ha explicat un civil d’Idlib a l’agència Reuters. La màscara és un vas de cartró recobert amb una bossa de plàstic. Idlib ja va ser bombardejada amb armes químiques fa gairebé dos anys. En aquella ocasió, l’ONU va acusar Assad.

Presència turca

Presència turcaEn l’actualitat, la regió d’Idlib està sota el control de diferents faccions de l’opositor Exèrcit Sirià Lliure (ESL) i perla Hayat Tahrir al Sham, la filial a Síriad’Al-Qaida. Allàm també hi ha llocs d’observació i militars turcs: la seva presència ha impedit, de moment, que comencés l’ofensiva. La cimera entre Ergogan, Putin i Rouhani servirà, entre altres coses, per parlar i pactar l’ofensiva. Turquia es mostra relativament disposada a lliurar Idlib a Assad, però vol evitar una gran batalla.

Notícies relacionades

«La intenció de prendre Idlib comporta un risc molt seriós i seria desastrós. Bombardejar la zona no és la solució. La solució només arribarà si treballem junts per erradicar els grups extremistes. Si l’ofensiva es duu a terme, podrien arribar-nos dos milions de refugiats a la nostra frontera», ha dit aquest dijous el ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu. Actualment, la frontera turca està tancada i Ankara no vol reobrir-la. Turquia ja acull tres milions de refugiats sirians.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat contenció; França i els Estats Units s’han mostrat disposats a actuar si el règim sirià utilitza armes químiques durant l’ofensiva. «Fa dos mesos sencers que cavem a terra. Jo, la meva dona i els nostres fills. Aquesta cova és la nostra única protecció», diu un civil.