jocs de guerra

Moscou i Pequín exhibeixen la seva aliança en unes grans maniobres militars russes

Uns 3.000 soldats xinesos participen en els exercicis de guerra que el ministeri de Defensa de Rússia dirigeix a la Sibèria oriental

zentauroepp45002136 a russian army officer talks on the phone during the vostok 180912111624

zentauroepp45002136 a russian army officer talks on the phone during the vostok 180912111624 / MLADEN ANTONOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els núvols baixos i la intermitent pluja que cau des de fa dies sobre la Sibèria oriental no impedeixen discernir les fogonades i el rastre que deixen en l’horitzó els projectils disparats per les bateries antiaèries russes. Des del punt d’observació del polígon militar de Telemba, que s’obre a una vall coberta per un frondós bosc on es duu a terme l’exercici, desenes de periodistes, vinguts especialment des de Moscou en un avió contractat pel Ministeri de Defensa rus, apunten amb les seves càmeres, els seus binoculars i els seus objectius fotogràfics cap als llançaments realitzats per les bateries S-400, S-300, Buk i Tor. El Kremlin ha volgut garantir-se que les maniobres militars més gegantines  empreses des de la desintegració de l’URSS, de dimensions no vistes en els últims quatre decennis, rebin l’atenció adequada en els mitjans de comunicació d’Occident, principal destinatari del missatge implícit que comporta aquest descomunal desplegament.   

Tot just acabar l’exercici, el coronel Aleksándr Agafónov ha relatat als periodistes l’èxit de la missió. “Hem demostrat el nostre domini”, en la defensa antiaèria, ha valorat l’oficial. A escassos metres, el també coronel Serguei Kurixkin s’encongia d’espatlles i responia amb una vaguetat quan un reporter li va preguntar qui era “l’enemic”. “El nostre enemic és un enemic aeri suposat”, va contestar amb certes dosis d’incomoditat.

Participació xinesa

Les maniobres es prolongaran fins dilluns vinent. Més que el nombre d’efectius que Moscou ha posat en acció, uns 300.000 militars, que equivalen a un terç de les Forces Armades de Rússia, és la participació de tres milers de soldats de la veïna Xina l’element que més ha cridat l’atenció dels observadors militars, unes maniobres que, a més, coincideixen amb la trobada que van celebrar els presidents dels dos països, Vladímir Putin i Xi Jinping dilluns a Vladivostok en el marc del Fòrum Econòmic Oriental.

Notícies relacionades

Telemba, un poblet de casetes de fusta de la república siberiana de Buriàtia, al mig d’una estepa inhòspita, reflecteix les limitacions a llarg termini d’aquesta incipient aliança militar entre Pequín i Moscou. A la banda russa de la frontera comuna, és a dir, la Sibèria oriental i el Orient Llunyà, tot just viuen sis milions de ciutadans en una zona deprimida, que mostra escassos signes d’activitat econòmica. El nord de la Xina limítrof amb Rússia està superpoblat i molts habitants han optat per instal·lar-s’hi i obrir negocis en territori del veí del nord, país que altre cop voreja la regressió demogràfica.

Les maniobres Vostok-2018 tenen lloc precisament en una de les zones més endarrerides i aïllades de Rússia. Moltes de les carreteres regionals estan semiasfaltades i els desplaçaments per terra són complicats i requereixen temps. Sense jaciments de petroli ni gas, l’agricultura i la mineria són els pilars sobre els quals s’assenta l’economia d’aquesta regió.  

Temes:

Rússia Xina