TENSIONS A ALEMANYA

Merkel carrega contra la violència ultradretana

Les manifestacions a Chemnitz contràries a la immigració marquen el caldejat debat per als pressupostos al parlament alemany

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228

undefined45002319 german chancellor angela merkel delivers her speech during a180912112228 / Markus Schreiber

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou

“¡Estem parlant de la migració una altra vegada!”. Havia de ser el debat general sobre els pressupostos però, com ha denunciat eloqüentment el líder dels liberals (FDP), Christian Lindner, la sessió parlamentària d’aquest dimecres ha tornat a estar marcada per les disputes sobre les polítiques d’asil i per les protestes de caire racista que Alemanya ha viscut en les últimes setmanes. "No puc permetre que es doni per fet que aquesta és una ocasió per a protestes contràries a la dignitat humana”, ha recalcat la cancellera Angela Merkel, que en un dur discurs al Bundestag ha carregat contra els atacs xenòfobs i els eslògans nazis en les manifestacions recents de grups de l’extrema dreta.

"No hi ha excusa o cap raó per perseguir la gent, utilitzar la violència, llançar consignes nazis o mostrar hostilitat envers persones que es veuen diferents", ha dit Merkel en el seu discurs. "No permetrem que grups sencers de la nostra societat siguin exclosos", ha afegit, mencionant els jueus, els musulmans, els cristians i els ateus, comunitats que "pertanyen totes a la societat alemanya".

Després de saber marcar l’agenda política alscarrers de Chemnitz, la ultradreta també ha sabut fer-ho al Bundestag. I és que després de les imatges de neonazis campant al seu aire, barrejats en les massives manifestacions antiimmigració, el tema era inevitable. Malgrat condemnar la violència radical i assegurar que es portarà a la justícia els seus culpables, la líder democristiana també ha fet picades d’ullet a aquest sector de la població al remarcar que en els nous pressupostos hi figura un augment de les forces de seguretat així com una partida més gran per reforçar les fronteres exteriors europees, recolzant així el pla presentat avui pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

La ultradreta marca el debat

“Les generalitzacions sobre grups o regions, com Saxònia o l’Est alemany, són inapropiades”, ha explicat, conscient de la fuga de vots que la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que presideix ha patit. El principal beneficiat d’això és la formació antiimmigració Alternativa per a Alemanya (AfD), que en els últims anys ha popularitzat aquest discurs contra els de fora. El seu copresident, Alexander Gauland, ha aprofitat la primera compareixença del dia al Bundestag per assegurar que “no hi va haver caces de Chemnitz”,atribuint als mitjans de comunicació una manipulació del que va passar, una versió que, sense proves, també va defensar el cap dels serveis d’intel·ligència alemanys, Hans-Georg Maaßen, tot i que després es va retractar.

Gauland ha acceptat que en les protestes hi va haver “idiotes que van fer la salutació hitleriana”però encara així no ha tardat a remarcar que “el realment dolent de Chemnitz va ser el crim sagnant de dos sol·licitants d’asil”, insistint en una hipòtesi que la policia encara no ha confirmat però que dona rèdits polítics a AfD, que apunta per primera vegada a més d’un 16% dels vots.

Crítiques al ministre de l’Interior

Amb el debat marcat pels aldarulls a Chemnitz i altres llocs del país, tots els grups parlamentaris a excepció de la cancellera han carregat contra el ministre de l’Interior, l’ultraconservador Horst Seehofer, pel seu silenci després dels fets i les resolucions policials. Liberals, verds i l’esquerra l’han acusat d’inacció i han assenyalat el cap de la intel·ligència de “trivialitzarl’antisemitisme” amb el seu comentaris.

Notícies relacionades

L’acalorat debat també ha escenificat el cordó sanitari que, ara per ara, hi ha a Alemanya en contra de la ultradreta. L’orador més dur ha sigut l’exlíder dels socialdemòcrates (SPD) Martin Schulz, que ha acusat AfD d’utilitzar els “mitjans del feixisme”per culpar els migrants de tots els problemes, una cosa que Seehofer també ha fet. Si aquest estiu Gauland va assegurar que el nazisme era “una cagada d’ocell en la reeixida història alemanya” avui Schulz li ha etzibat: “La cagada d’ocell és un munt de fems i a aquest pertany vostè en la història alemanya”.

Tot i que el Bundestag ha tornat a caure en el debat favorit d’AfD també s’han tocat temes candents com el risc de pobresa o la nova llei per frenar l’augment del preu del lloguer, una mesura impulsada i defensada pels socialdemòcrates.

Temes:

Alemanya