Egipte condemna a la forca 75 civils presos després del cop d'Estat d'Al-Sisi

Amnistia Internacional qualifica de «burla» el macrojudici a 739 de civils, entre les quals hi ha el fotoperiodista egipci Mahmud Abdelsahakur Abú Zeid, àlies «Shawkan»

zentauroepp44948030 this picture shows detainees inside the soundproof glass doc180908154050

zentauroepp44948030 this picture shows detainees inside the soundproof glass doc180908154050 / MOHAMED EL-SHAHED

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal penal del Caire ha confirmat aquest dissabte les condemnes a mort contra 75 acusats, en la macrocausa contra 739 persones en el marc de la matança perpetrada per l’Exèrcit a la plaça cairota de Rabaa al-Adauiya l’agost de 2013, en la qual van morir almenys 800 islamistes. 

Els condemnats formaven part dels milers de civils que van protagonitzar una acampada en aquesta plaça i en la d’Al-Nahda, situada al districte de Giza, també a la capital cairota, per protestar contra el cop d’Estat militar que un mes abans havia expulsat del poder Mohamed Mursi, el primer president escollit democràticament en la història d’Egipte.

La decisió judicial confirma les condemnes a la forca dictades el 28 de juliol passat i que van ser remeses llavors al muftí, la màxima autoritat religiosa del país, perquè emetés una opinió no vinculant. Els condemnats han sigut trobats culpables d’assassinat, d’incitació a la violència i d’organitzar protestes il·legals.

Durant el violent desallotjament de les dues places, les autoritats van confirmar la mort de cinc membres de les forces de seguretat.

El tribunal va confirmar, a més a més,la cadena perpètua per al líder dels Germans Musulmans, Mohamed Badia, que ja en té cinc amb aquesta, i per a uns altres 46 acusats. Osama Mohamed Morsi, fill del deposat president, que es troba complint cadena perpètua i que al seu dia va ser condemnat també a mort, ha rebut una condemna de 10 anys de presó.

El fotògraf Mahmud Abdelshakur abu Zeid, conegut com “Shawkan”, que va ser detingut mentre fotografiava la matança i la detenció del qual va generar fortes crítiques d’organismes de drets humans i de defensa de la llibertat d’expressió, va ser condemnat a cinc anys de presó. Això suposarà que pugui sortir de la presó en uns dies.  En similar situació es troben uns altres 215 condemnats a 5 anys de privació de llibertat, que després de sortir de presó estaran en “llibertat vigilada”.

Desallotjament a trets

A més, el tribunalva sentenciar 374 persones a 15 anys i 22 menorsa penes de 10 anys “no severes”. Dels 739 acusats, 315 eren presents en el judici, 419 de fugits de la justícia i 5 han mort en aquest temps.

Notícies relacionades

La macrocausa inclou els incidents que es van produir durant el desallotjament a trets de les dues places el 14 d’agost del 2013. Entre 600 i 800 manifestants, depenent de la font, els Germans Musulmans van elevar la xifra llavors a més de 2.000, van morir tirotejats per les forces de seguretat quan van assaltar a matadegolla els dos campaments aixecats feia diverses setmanes, des del pronunciament militar del 3 de juliol d’aquell any.

Ni un sol membre de les forces de seguretat ha sigut processat per les matances. Aquest fet, per a Amnistia Internacional “mostra la burla a la Justícia que ha sigut aquest judici”.