TENSIÓ AMB RÚSSIA

Skripal va ajudar la intel·ligència espanyola contra el crim organitzat de Rússia

L'exagent rus es va entrevistar en diverses ocasions amb agents del CNI, segons revela la premsa dels EUA

zentauroepp43385939 files  in this file photo taken on august 09  2006 former ru180907125848

zentauroepp43385939 files in this file photo taken on august 09 2006 former ru180907125848 / YURI SENATOROV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Dues temptatives d’assassinat per enverinament, una de les quals amb resultat de mort. Dos agents fugits que van treballar en el passat per a serveis d’intel·ligència russos, però que van ser finalment reclutats per l’oponent. Dos individus dels que se’ls suposa que han tingut accés a informació privilegiada i de primera mà sobre els vincles entre el poder polític rus i el crim organitzat. Dues persones que van mantenir reunions amb agents del CNI espanyol abans d’entrar en contacte amb el verí.

Tal com revela 'The New York Times', hi ha sorprenents paral·lelismes entre l’enverinament per poloni de l’exagent del FSB Aleksandr Litvinenko el 2006, que va acabar amb la seva vida, i la temptativa d’assassinat de Skripal a Salisbury el març d’aquest any. 

"En els últims anys, Skripal va tornar a Espanya per mantenir nombroses trobades amb agents del seu servei d’intel·ligència, el CNI, tot i que el contingut i les dates d’aquestes reunions és informació classificada", ha escrit el diari, citantFernando Rueda, periodista d’investigació i expert en temes d’espionatge

De fet, segons destaca el diari nord-americà, el mateix Skripal va ser destacat pel GRU en els anys 90 en territori espanyol, sota la cobertura de conseller militar de l’ambaixada russa. Va ser en aquest període quan va ser reclutat com a agent doble pels serveis d’espionatge britànics.  

Litvinenko, agent a sou del CNI

El contingut i la naturalesa de les reunions amb agents espanyols no ha transcendit, i es desconeix si Skripal va arribar a ser un agent a sou del CNI, tal com ho va ser Litvinenko, o simplement va mantenir reunions d’informació. En el cas de l’agent del FSB assassinat amb poloni fa 12 anys, se sap que fins i tot estava disposat a proporcionar proves a la justícia espanyola sobre els vincles entre el Kremlin i prominents membres del crim organitzat rus instal·lats a Espanya, un viatge que mai va dur a terme perquè abans va ser enverinat.  

Notícies relacionades

Una de les trames mafioses amb connexions polítiques desbaratades a Espanya i que més impacte ha tingut en els mitjans de comunicació ha sigut la detenció, el 2008, del mafiós Guenadi Petrov. Quatre anys després del seu arrest, es va escapar mentre esperava judici a l’Audiència Nacional aprofitant un permís per viatjar a Rússia i visitar la seva sogra, que estava molt malalta.

En una mostra de com de difícil és discenir a Rússia la frontera entre el poder polític i el crim organitzat, Vladislav Reznik, un important diputat de la Duma i president llavors del seu comitè de Finances, veí de Petrov a Mallorca, està sent jutjat a Espanya pels seus vincles amb Petrov. En l’actualitat, aquest home de negocis a qui se li presumeix una important fortuna és parlamentari a la Cambra baixa del legislatiu rus escollit en una petita i pobra regió del sud de Rússia anomenada República d’Adyguea.