NOVA GUERRA FREDA

Els aliats del Regne Unit fan pinya i acusen el Kremlin de l'enverinament de Skripal

En un duríssim comunicat, acusen directament el Kremlin d'haver ordenat l'operació i avancen mesures de represàlia

El Kremlin també eleva el to i qualifica d'"absolutament inacceptable" la idea que l'Estat rus estigui involucrat en el cas

zentauroepp44908233 this still taken from cctv and issued by the metropolitan po180906113828

zentauroepp44908233 this still taken from cctv and issued by the metropolitan po180906113828 / Metropolitan Police

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els nuvolots d’una nova crisi diplomàtica entre Occident i Rússia arran del’enverinament  de l’exagent rus Serguei Skripal es concentren en l’horitzó i amenacen de desencadenar un altre descomunal xàfec, en forma de més expulsions i sancions creuades en les pròximes setmanes.

Tot just difondre dimecres les identitats i les imatges dels dos presumptes espies russos responsables de la temptativa d’assassinat, que va tenir com a dany col·lateral la mort d’una dona, el Govern de la Gran Bretanya ha aconseguit obtenir el ferm suport dels seus principals aliats en un duríssim comunicat conjunt contra Moscou en el qual s’afirma que l’operació va ser aprovada "al més alt nivell governamental". El Kremlin va respondre també ambl’artilleria pesant, i va qualificar les acusacions d’"inacceptables" i va desafiar Londres a provar les seves acusacions. El cas s’ha elevat al Consell de Seguretat de l’ONU, on la delegació britànica ha demandat a la comunitat internacional mesures de fermesa contra Moscou. 

Els signants de la declaració, és a dir, els presidents dels EUA i França, Donald Trump i Emmanuel Macron, els primers ministres de la Gran Bretanya i el Canadà, Theresa May Pierre Trudeau, així com la cancellera alemanya Angela Merkel, tenen "plena confiança" en què els dos individus esmentats, que portaven passaports a nomd’Aleksandr Petrov  i Ruslan Boixírov, treballaven per al denominat Directori Principal, servei d’espionatge rus dependent de l’estament militar i més conegut per les seves antigues sigles –GRU– en una operació que "gairebé amb certesa" va ser aprovada per la màxima autoritat del país, és a dir, el president Vladímir Putin.

"Activitats hostils"

"L’anunci reforça encara més la nostra intenció de continuar desbaratant les activitats hostils de les xarxes d’intel·ligència estrangeres als nostres territoris", han advertit els cinc mandataris, que han aprofitat l’ocasió per anunciar ja les primeres mesures de represàlia. "Ja hem acordat actuar per impedir les activitats del GRU gràcies a l’expulsió més grand’agents no declarats".  Els signataris han expressat la seva "indignació" pel que ha succeït i han instat Rússia a proporcionar informació sobre l’agent químic fet servir en l’enverinament, conegut com a Novichok.

A Moscou, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha reaccionat amb força contra la idea que les mateixes autoritats del país haguessin ordenat la missió, i ha destacat en una furibunda declaració que "ni l’alt lideratge, ni un líder a nivell inferior... han tingut res a veure amb els esdeveniments de Salisbury", ciutat anglesa on van ser trobats inconscients Skripal i la seva filla Iúlia. 

Amb un intercanvi de retrets 'in crescendo', ha arrencat a mitja tarda (mig matí als EUA), una reunió del Consell de Seguretat consagrada al 'cas Skripal', en què l’ambaixadora britànica, Karen Pierce, ha informat que sol·licitarà a la Interpol l’arrest dels dos sospitosos, "per poder aturar-los i extradir-los... si viatgen alguna vegada fora de Rússia". El seu homòleg rus, Vassili Nebenzia, ha refutat les acusacions utilitzant vocabulari similar a l’empleat en crisis anteriors. Segons la seva versió, Londres està dominat per una "histèria antirussa" a la qual vol arrossegar de nou altres països.

Ara que ha identificat els presumptes responsables, el Govern britànic aspira a obtenir la solidaritat dels seus socis de la UE, igual que va passar al març, quan van ordenar de manera coordinada l’expulsió de diplomàtics russos després de les primeres investigacions que apuntaven a Moscou. En aquesta ocasió ho tindrà més complicat, tenint en compte que en països tan importants com Itàlia, forces d’ultradreta amb simpaties cap a Putin formen part de l’Executiu.       

Notícies relacionades