Macron i Merkel intenten donar una imatge d'unitat contra el repte populista

Els líders de França i Alemanya preparen a Marsella la pròxima cimera europea de Salzburg que abordarà el difícil assumpte migratori

zentauroepp44935902 topshot   french president emmanuel macron  l  speaks with g180907202225

zentauroepp44935902 topshot french president emmanuel macron l speaks with g180907202225 / CHRISTOPHE SIMON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Més que en la seva breu declaració a la premsa, el missatge que Emmanuel Macron i Angela Merkel van llançar aquest divendres a les escalinates del Palau de Pharo de Marsella era haver triat aquesta ciutat mediterrània per preparar la pròxima cimera de caps d’estat i de Govern de la Unió Europea que el 20 de setembre abordarà a Salzburg el difícil tema de la gestió migratòria.

Marsella va ser capital europea de la Cultura el 2013 i als seus molls fondeja quan acaba les seves missions el vaixell de SOS Méditerranée ‘Aquarius’,convertit en símbol de la crisi que ha obert el rebuig de nombrosos països europeus a acollir immigrants.

“Prepararem una agenda comuna i els grans desafiaments del moment que son, evidentment, els temes migratoris que aquesta ciutat coneix bé, com tot el Mediterrani que està al cor de la nostra política europea, de la qual volem fer una oportunitat i no un temor”, ha dit el president francès al rebre la seva convidada.

Les eleccions europees

La cancellera, per a qui l’assumpte migratori és un maldecap intern que l’enfronta assíduament al seu ministre de l’Interior, Horst Seehofer, es va limitar a dir que França i Alemanya “tenen un enfocament comú”. Entre els assumptes que s’havien d’abordar en la trobada d’aquest divendres figurava el repte de les eleccions per renovar el Parlament Europeu el maig del 2019.

La cita és clau per als dos dirigents, que comparteixen el mateix discurs europeista contra l’avanç del populisme. No obstant, el marge de maniobra és diferent.

Macron ha assumit el lideratge del camp progressista per fer front a l’aliança xenòfoba del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, i el primer ministre hongarès Viktor Orban.

Merkel, en canvi, té més difícil enfrontar-se directament a Orban, la formació del qual, Fidesz, està integrada en el Partit Popular Europeu (PPE) igual que la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), un partit dividit sobre l’estratègia a seguir contra l’avanç de la ultradreta a Alemanya.

“No es pot estar alhora amb Merkel i amb Orban” va dir Macron aquest dijous a Luxemburg, on va culminar una gira de capitals que li ha permès veure’s amb set líders europeus en els últims mesos. La seva intenció és atreure’ls el seu projecte de forjar un arc progressista que aturi el discurs nacionalista que s’obre pas al caliu del rebuig de l’immigrant.

Poder a l’Eurocambra

En el fons, Macron busca dinamitar, com va fer ‘La Republique en Marche’ a França (LREM) fa un any l’actual equilibro de poder a la Cambra d’Estrasburg on el PPE és el grup majoritari. El president francès somia amb  una escissió del PPE però els astres no semblen estar tan alineats ara com quan li van aixecar a l’Elisi. 

Notícies relacionades

El seu estil autoritari a l’hora d’exercir el poder, l’escàndol del seu cap de seguretat i la dimissió del Ministre d’Ecologia han erosionat la seva popularitat i la llista de LREM, malgrat continuar encapçalant les intencions de vot amb un 20%, perd dos punts en dos mesos.

El partit de la ultradretana Marine Le Pen aconseguiria el 17% dels vots i la candidatura que més avança és la del líder de la França Insubmisa, Jean Luc Mélenchon, que aquest divendres va ser convidat per Macron a participar en la reunió amb la cancellera alemanya a Marsella. H