COMPTE ENRERE AL REGNE UNIT

May afirma que un 'brexit' sense acord «no seria la fi del món»

Les paraules de la primera ministra britànica s'entenen com una reprimenda al seu ministre de Finances, que va dir el contrari

undefined44794698 files  in this file photo taken on july 24  2018 britain s p180828101323

undefined44794698 files in this file photo taken on july 24 2018 britain s p180828101323 / MATT DUNHAM

3
Es llegeix en minuts
Daniel Postico

Theresa May intenta calmar les aigües en el si del seu partit, dividit i enfrontat entre partidaris i contraris del 'brexit', i va afirmar que una sortida sense acord de la Unió Europea (UE) “no seria la fi del món” i que s’estan preparant per convertir aquesta situació no desitjada, si es produís, en un “èxit”. La primera ministra va fer aquestes declaracions a l’arribar a Ciutat del Cap en una missió comercial de tres dies per Sud-àfrica, Nigèria i Kenya.

Les seves paraules s’interpreten com una reprimenda a Philip Hammond, el seu ministre de Finances, que la setmana passada va dibuixar un horitzó fosc en cas de sortir de forma abrupta de la UE i sotmetre’s a les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Hammond va avisar que podria augmentar el deute del país en 88.000 milions d’euros anuals per al 2033-34 i provocar una caiguda del PIB del 10,3%. “Un impacte d’aquesta magnitud sobre el PIB, si es produís, tindria greus conseqüències fiscals”, va afirmar.

Acontentar els durs del partit

Les paraules de May també s’interpreten com una picada d’ullet als antieuropeus del seu partit, molestos des que el mes passat apostés per oferir a Brussel·les la creació d’una àrea de lliure comerç per al transport de mercaderies que evitaria els controls duaners i mantindria la frontera oberta amb Irlanda. El cru panorama que va pintar va provocar el seu enuig. El van acusar de recuperar el “discurs de la por”. “Es referia a unes xifres de gener”, va dir, desacreditant-lo. Fonts de Downing Street van expressar “frustració i desconcert” per l’informe de Hammond.

May ha convocat una reunió especial del seu gabinet per al 13 de setembre per ultimar els preparatius d’un hipotètic 'brexit' sense acord. Aquestes setmanes el Govern està publicant una sèrie de notes tècniques per informar tots els sectors del país com reaccionar davant d’aquesta situació. Vol evitar que l’enfrontament intern debiliti la posició negociadora britànica ara que les converses han entrat en la seva fase decisiva. L’objectiu és arribar a un acord abans del consell europeu del 18 d’octubre perquè tant el Regne Unit com els restants estats membres puguin discutir-lo i ratificar-lo abans que es consumi la separació el 29 de març de l’any vinent.

Tancat en gran part

Notícies relacionades

Segons el ministre del 'brexit', Dominic Raab, tenen tancat un 80% de l’acord. Queden aspectes clau com la lliure circulació de persones. La primera ministra, des de Sud-àfrica, va citar diverses vegades Roberto Azevedo, director general de l’OMC, que va afirmar la setmana passada que el comerç no s’aturaria si Londres i Brussel·les no arribessin a una entesa. “Va dir [Azevedo] que no seria un passeig per un parc però tampoc la fi del món”, va recordar May. Va reiterar que “cap acord és millor que un de dolent” i que estava convençuda que aconseguirien un bon tracte.

La gira africana de la 'premier' és un intent d’estrènyer llaços comercials amb l’Àfrica una vegada quedi lliure dels lligams amb la UE. L’acompanyen diversos ministres i una trentena d’empresaris. Només d’arribar a Ciutat del Cap, va anunciar una inversió extra de 4.400 milions en economies africanes per crear ocupació entre la gent jove. Va reconèixer que no podien competir amb economies tan grans com la nord-americana o la xinesa, però que esperaven oferir qualitat. Malgrat l’optimisme mostrat per May, des del Regne Unit s’apunta que el Govern està preocupat perquè tem no poder desenvolupar el pacte comercial desitjat a l’Àfrica a causa de l’acord preferencial de què gaudeix la UE amb la majoria de països africans.