UN VIATGE COMPROMÈS

Les víctimes d'abusos veuen insuficients les disculpes del Papa a Irlanda

El primer ministre irlandès assegura que l'Església ja no és al centre de la societat

El Pontífex és aclamat per milers de persones a Dublín en una visita històrica

zentauroepp44771630 pope francis waves to the faithful on his popemobile in dubl180825211605

zentauroepp44771630 pope francis waves to the faithful on his popemobile in dubl180825211605 / BEN STANSALL

3
Es llegeix en minuts
Daniel Postico

El Papa Francesc torna a referir-se avui a les violacions i maltractaments de milers de nens i nenes a Irlanda durant tres dècades en la visita de dos dies que va començar divendres. En un breu discurs a la capella de St Patrick del castell de Dublín va confessar que “el fracàs de les autoritats eclesiàstiques per abordar adequadament aquests crims repugnants ha provocat indignació, amb raó, i continua sent una font de dolor i de vergonya per a la comunitat catòlica, i jo mateix comparteixo aquests sentiments”.

El Papa va pronunciar aquestes paraules de disculpa després que el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, convertit en incòmode amfitrió, digués que els fracassos de l’Església, l’Estat i la societat en general “han creat una herència amarga i trencada per a molts, deixant un llegat de dolor i sofriment”.  

Multitud de casos 

“Els asils de les Magdalenes [institucions on confinava les prostitutes i on van trobar 150 cossos enterrats], les Cases per a Mares i Fills [institucions per a mares solteres prenyades on van trobar 800 cossos de nadons sepultats], les escoles industrials [escoles catòliques on una investigació va concloure que van violar i maltractar milers de nens de forma sistemàtiques durant dècades], les adopcions il·legals i l’abús clerical infantil són taques en el nostre estat, la nostra societat i també en l’Església Catòlica”, va dir, enumerant els escàndols que han anat sacsejant l’Església irlandesa en els últims anys.

“Hi va haver gent retinguda en cantonades fosques, darrere de portes tancades, cridant, demanant ajuda que ningú va escoltar... Li demano, Sant Pare, que escolti les víctimes i els supervivents”li va encomanar el primer ministre, declarat obertament gai. Varadkar va demanar una nova relació entre estat i església en què la religió ja no sigui al centre de la societat.

L’ensenyament catòlic, en qüestió

Varadkar va criticar també l’ensenyament tradicional catòlic i va dir que Irlanda havia modernitzat les seves lleis. “Els matrimonis no sempre funcionen, les dones han de poder prendre les seves pròpies decisions i les famílies adopten diferents formes com pares solters, pares del mateix sexe o divorciats i casats de nou”, va apuntalar en relació amb la legalització del divorci, els matrimonis gai i l’avortament. El motiu de visita del Papa és presidir la Reunió Mundial de les Famílies, l’esdeveniment principal de la qual va congregar ahir a la nit 70.000 persones a l’estadi de Croke Park. Organitzacions pro gais i lesbianes es van queixar que no els van facilitar entrades.

 “[El Papa] no ha anat prou lluny, ha tingut una oportunitat d’or i només ha dedicat un paràgraf als supervivents, no vol saber què va passar”, va lamentar Margaret McGuckin, de 63 anys, violada i maltractada mentre va ser en un orfenat cristià dels 3 als 11 anys. McGuckin també va denunciar que l’Església no havia pagat les compensacions financeres amb què va ser castigada el 2009.

Aclamat pels carrers de Dublín

Notícies relacionades

Varadkar va rebre el Papa amb el president irlandès, Michael Higgins, a la residència oficial d’aquest després que aterrés a Dublín ahir al migdia. Després dels discursos al castell de Dublín, el Papa va ser aclamat per milers de persones pels carrers de la ciutat al seu pas amb el papamòbil abans de dirigir-se a la catedral de Santa Anna, on va resar pels supervivents dels abusos de l’Església.

Aquest diumenge al matí es desplaçarà amb avió al santuari de Knock, on diuen que es van aparèixer Jesús, Maria i Josep el 1789 i a la tarda oficiarà una missa multitudinària a Dublín. El Vaticà ha dit que en algun moment es reunirà amb víctimes en secret.