TENSIONS POLÍTIQUES A ITÀLIA

Di Maio amenaça amb retirar els 20.000 milions anuals a la UE si no actua en el cas del 'Diciotti'

Els 150 immigrants segueixen encara a bord del guardacostes i tant càrrecs públics com les oenagés denuncien les condicions en què es troben

undefined43551501 epa6024  roma  italia   30 05 2018  el l der del movimiento 180824114045

undefined43551501 epa6024 roma italia 30 05 2018 el l der del movimiento 180824114045 / FABIO FRUSTACI

2
Es llegeix en minuts
Annalisa Girardi

El viceprimer ministre i titular de la cartera de Desenvolupament Econòmic i Treball italià, Luigi di Maio, ha amenaçat de retirar la contribució anual de 20.000 milions d’euros que Itàlia aporta al pressupost de la Unió Europea, si en la cimera de la Comissió Europea planejada avui a Brussel·les no s’arriba a una solució comunitària sobre el cas 'Diciotti'. Di Maio, que ocupa el càrrec de viceprimer ministre juntament ambl’ultradretà Matteo Salvini, ha precisat fer aquesta declaració com a cap polític del Moviment 5 Estrelles (M5S per les seves sigles en italià), el partit que es troba en el poder amb la Lliga de Salvini. 

Quan una periodista va preguntar a Di Maio si compartia la línia dura de Salvini, el viceprimer ministre va afirmar que recolzava el que va dir el cap del Govern, Giuseppe Conte, per la qual cosa va fer fa dies una sol·licitud a la UE perquè es fes càrrec de les persones encara a bord del barco de la Marina italiana, 'Diciotti'. Di Maio després va subratllar una altra vegada la unitat del Govern i va marcar que Itàlia ja "ha comprovat com funcionava la línia suau i com funciona la línia dura amb la UE".

El ministre populista ha acabat assegurant que el Govern "està molt atent a les condicions sanitàries i al respecte del dret humanitari" dels 150 migrants que continuen al port de Catània després d’haver sigut pudorosos des de fa 8 dies. El ministre de Transport italià, Danilo Toninelli, que pertany a l’M5S, en una intervenció a 'Radio 24', també va garantir que els migrants "estan tots bé". 

Confirmar el contrari

Notícies relacionades

No obstant, els testimonis dels càrrecs públics i dels activistes humanitaris que han pujat al barco sembla que confirmen el contrari. Una operadora de 'Terres des Hommes', una oenagé que s’ocupa principalment de drets dels menors, després d’haver rebut els 27 nens que es va deixar desembarcar ahir, va dir: "Rebem 27 esquelets, el més prim era una mica més baix que jo i pesava uns trenta quilos, la seva cama tenia el mateix diàmetre del meu canell. Vam acollir 27 esquelets, un no podia caminar perquè li feia molt mal tot. Vam atendre 27 esquelets, uns entre els quals portaven embenats molt bruts i un tenia una ferida per trets en un braç". Altres activistes han explicat la història d’un nen que no hi podia veure, després d’haver sigut presoner en una cel·la completament fosca a Líbia durant més d’un any. 

També Claudio Fava, el president de la Comissió antimàfia, ha pujat al 'Diciotti'. "Al barco hi ha un desànim a causa dels mesos i els anys que van venir abans de tot això, és a dir els temps de llarga segregació a Líbia,l’esclavitud  per la qual tots han passat, intercanviats d’un clan a un altre fins que han tingut prou diners per al viatge i per anar-se’n. No obstant, se’n van anar amb ells també totes les cicatrius que la discriminació, la violència i la humiliació els van deixar. Aquesta és la situació humana sobre el barco ‘Diciotti’. No hauria sigut un signe d’humanitat, sinó un signe de responsabilitat institucional que el ministre de l’Interior, en lloc d’explicar i resoldre aquest assumpte amb un tuit rere l’altre, hagués vingut aquí a Catània."