GESTA

Una exposició reviu el rescat dels nens de la cova de Tailàndia

La mostra recull tota mena de material sobre la "increïble" operació de salvament

expo-tailandia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats tailandeses han inaugurat aquest dimecres una exposició temporal a Bangkok sobre l’"increïble" rescat dels 12 nens i el seu tutor que van estar més de dues setmanes atrapats en una cova del nord del país.

Material utilitzat durant les tasques de salvament amb desenes de fotografies de la missió, mapes de la cova, cartes escrites pels supervivents i una estàtua en record del bussejador mort en les tasques són part de la mostra oberta fins al 9 de setembre en un luxós centre comercial de la capital.

"Vaig sentir molt orgull al veure a les notícies que els 13 havien sigut rescatats amb vida", recorda Efe Koi, de 48 anys, durant l’estrena d’aquesta mostra en record de la mediàtica operació de recerca i evacuació de l’interior de la cova Tham Luang, a la província de Chiang Rai.

El portaveu oficial de les tasques durant el rescat, Narongsak Osottanakorn, va rememorar detalladament davant dels mitjans les "desafiadores" 18 jornades que van transcórrer des de la desaparició dels xavals fins que els van treure tots de la gruta.

Els 12 nens, d’entre 11 i 16 anys, i el seu tutor, de 26 anys, es van endinsar a la caverna el dissabte 23 de juny i una sobtada tempesta va inundar el camí de sortida.

Després de nou jornades de recerca, una expedició va localitzar els tretze en un terreny sec a més de quatre quilòmetres de l’entrada.

Els equips de rescat van idear llavors un pla per traslladar per fases els atrapats a través de les galeries parcialment inundades i que es va completar el 10 de juliol.

"Segons l’anàlisi dels metges els xavals podien sobreviure (sense ser localitzats) entre 45 i 60 dies (...) Però una vegada que els trobem calia actuar amb rapidesa per evitar l’inici de la temporada de pluges", entre juliol i octubre, que amenaçava de tornar a inundar la cova i complicar la missió, va dir Narongsak.

Mitjans de comunicació dels cinc continents van retransmetre l’esdeveniment, que va ser seguit a Tailàndia amb gran expectació minut a minut.

Un mural amb retalls de premsa, imatges de televisió i portals d’internet en desenes d’idiomes decora un dels set espais de la mostra "Tham Luang. Missió increïble", que guarda una àrea per homenatjar Samar Gunan, que va perdre la vida en l’operatiu.

"Estic orgullosa i feliç que el meu marit ajudés a rescatar els nens", va dir durant l’acte d’inauguració l’esposa del difunt.

El metge Pak Loharnchun, que va atendre als tretze després de localitzar-los i va conviure amb el grup durant més d’una setmana a l’interior de la caverna, va lloar la fortalesa física i mental dels nens.

"Tots responien perfectament les preguntes que els fèiem i mantenien un bon estat d’ànim", va dir el doctor al reconèixer el "lideratge" de l’entrenador Ekapol Chanthawong, que va ensenyar als seus pupils a guardar forces durant els dies en què van estar desapareguts.

El 6 de setembre, el govern tailandès agrairà amb una festa les 61.000 persones que van participar -en diverses tasques com cuinar, netejar o de rescat- a la missió de salvament.

Notícies relacionades

Alguns objectes de l’exposició de Bangkok tornaran al nord del país, on a finals d’any està previst que s’inauguri un museu a l’entrada de la cova sobre la gesta.

Les autoritats també estudien diferents projectes presentats per companyies de cine per produir pel·lícules i documentals sobre la missió.